Wysoki poziom cholesterolu, szczególnie "złego" LDL (lipoproteiny niskiej gęstości), jest głównym czynnikiem ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, takich jak miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu. To, że nadmiar cholesterolu w osoczu krwi może prowadzić do budowania się płytek miażdżycowych...
Moringa, a właściwie moringa olejodajna to roślina zwana drzewem życia (znana jest także jako drzewo chrzanowe), która rośnie głównie w krajach azjatyckich, w Afryce i Ameryce Południowej. Jest bardzo odporana na suszę, dlatego świetnie sobie radzi w suchym klimacie. Listki...
Kalafior jest warzywem niskokalorycznym, dzięki czemu stosowany jest przy wielu dietach. Dzięki łagodnemu i świetnie komponującemu się smakowo z innymi produktami warzywu na kalafior przepisy obejmują zarówno przekąski obiady i sałatki. Apetyczne kalafiorowe różyczki...
Proste, szybkie i przyjemne – tak często się mówi, ale dania z kurczaka właśnie takie są i za to je lubimy. Po prostu nie trzeba tracić zbyt dużej ilości...
Zrezygnujmy z dużych ilości tłuszczu używanego do smażenia oraz dodawajmy dużo warzyw do potraw. Przygotowywane w ten sposób potrawy będą przede wszystkim miały mniej kalorii a dzięki warzywom staną lekkostrawne i zdrowe. A oto proste triki na dietetyczne przepisy jakie powinnaś zastosować...
Którego tłuszczu używacie najczęściej w kuchni? U mnie króluje olej rzepakowy - według najnowszych badań ma najkorzystniejszy skład tłuszczowy, wspomaga walkę z cholesterolem, jest bogaty w omega-3 i witaminy A i E. ,Którego tłuszczu używacie najczęściej w kuchni?
Wiele osób nie wytrzymuje wielkopostnych postanowień i wcale nie chodzi tutaj o brak motywacji. Czasami motywacja jest ogromna, ale po prostu brak nam jest pomysłów na to aby dania postne obiadowe były w pełni wartościowe i zdrowe. Gdy takie są łatwiej przekonać do postu całą rodzinę. Dlatego właśnie...
Na przekąskę – pieczone warzywa Składniki: 15 dag mąki 5 dag świeżo startego parmezanu 1 kg korzeni marchewki (najlepsza kupiona na bazarze, taka naturalna, ubrudzona ziemią, soczysta),...
Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału, w którym dozwolone, a nawet wskazane jest objadanie się. Tydzień ten kończy się w Ostatki, po których następuje Środa Popielcowa, rozpoczynająca...
Krok 1. Przeanalizuj potrzeby swojego lokalu i wybierz rozmiar frytownicy gastronomicznej Wybór sprzętu do gastronomii zależy nie tylko od budżetu, jakim dysponujesz, ale przede wszystkim od wielkości lokalu i serwowanych potraw. Nieco inne potrzeby ma mała kawiarnia,...
Pyszne, zdrowe i kolorowe - takie powinno być śniadanie dla niemowląt, w sumie nie tylko dla nich, ale dla każdego z nas. Jednak śniadanie dla maluchów powinno zachecać do jedzenia, bo jak wiadomo, bardzo dużo dzieci to po prostu niejadki. Jeśli czasami już naprawdę nie...
Spośród wielu odmian ziemniaków, zależnie od formy w jakiej chcesz je podać, możesz wybrać bardziej mączyste lub sałatkowe, Gdy przyrządzasz ziemniaki z delikatnym mięsem drobiowym dodaj do zapiekanki gałązki lubczyku. Bardziej wyraziste mięsa przypraw rozmarynem, z kolei zapiekanki warzywno -ziemniaczane...
Wychodzimy na przeciw Waszym świątecznym przygotowaniom. Z pewnością wiele razy przygotowywałyście jajka pod różną postacią, a kolejne święta to dobra okazja na nowe przepisy! Dzięki nam nie...
Jaka jest trwałość termiczna kwasów omega-3, w jakiej temperaturze zaczynają się rozkładać? Ile z nich zostaje w rybie po klasycznej obróbce (smażony filet)? Czy ryby mrożone są rzeczywiście mniej wartościowe pod tym względem? Czy to...
Czego używacie do smażenia? Teraz akurat nie wolno mi jeść smażonego, ale zaczełam się zastanawiać na czym można smażyć... Ja najczęściej używam oleju rzepakowego lub czasami masła. Można użyć jeszcze oliwy, smalcu, Czego Wy używacie do smażenia? Co...
Olej Kokosowy do kawy np albo do smażenia ale najbardziej lubie na zimno z twarogiem o jego zdrowotnych właściwościach dowiedziałam się z{wymoderowano},Olej Kokosowy Ja po prostu smaruję kromke chleba jak masłem.. ,Olej Kokosowy Stokrotka (2016-08-24...
Jakiego tłuszczu używacie do smażenie? Olej czy smalec, margaryna a może jeszcze coś innego? Jakiego tłuszczu używacie w waszej kuchni?
Olej Kokosowy Alina63 (2016-03-11 15:02:43) Dzisiaj kupiłam w TESCO . Za słoiczek 250 ml zapłaciłam niecałe 10 zł - znośnie . Ja za 250 ml płaciłam 16 zł... Też w tesco:),Olej Kokosowy ...
Faworki, czyli słodycze, które kojarzą się z karnawałem, tłustym czwartkiem i ostatkami. To tradycyjne, kruche i słodkie ciastka, o charakterystycznym kształcie złożonej kokardki. W ciągu roku ani ich nie smażymy, ani nie kupimy w cukierni. Chyba dlatego...
Jedną z najsmaczniejszych wydają się placki ziemniaczane, obecne na polskich stołach od wielu wieków. W dzisiejszych czasach ich przyrządzanie stało się szybsze i prostsze niż kiedykolwiek wcześniej. Jak się robi placki ziemniaczane? Zaraz podzielimy się z Wami tym pysznym sekretem… Ciasto...