Spośród wielu odmian ziemniaków, zależnie od formy w jakiej chcesz je podać, możesz wybrać bardziej mączyste lub sałatkowe, Gdy przyrządzasz ziemniaki z delikatnym mięsem drobiowym dodaj do zapiekanki gałązki lubczyku. Bardziej wyraziste mięsa przypraw rozmarynem, z kolei zapiekanki warzywno -ziemniaczane będą się świetnie komponowały z bazylią.
Dla wegetarian zapiekanka ziemniaczana z jajkami
Składniki:
- 70 dag ugotowanych ziemniaków
- 20 dag żółtego sera
- 5 jajek
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 250 ml śmietany
- łyżka masła
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Ziemniaki pokrój w talarki, paprykę w kostkę, cebulę drobno posiekaj a ser zetrzyj na tarce o gubych oczkach.
- Do miski wlej śmietanę i wbij jajka. Dodaj majeranek sól, pieprz i dokładnie roztrzep.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Połóż warstwę ziemniaków, posyp papryką, cebulą, serem i oprósz solą. Powtórz warstwy.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C. około 20 minut.