Menu, jakie serwujemy dziecku w pierwszych 3 latach życia wpływa na późniejsze funkcjonowanie jego organizmu oraz kształtowanie dalszych nawyków żywieniowych. Dla naszych pociech jest to okres bardzo intensywnego wzrostu i rozwoju, dlatego...
ADHD, jest złożonym problemem, nie obejmuje tylko zauważalnych dla nas symptomów. Wszystkim nam ADHD kojarzy się z impulsywnymi zachowaniami, które nie są akceptowalne. Obok zauważalnych różnic w zachowaniu, osoba z...
Kiedy wprowadzać nowości do diety dziecka Zgodnie z zaleceniami specjalistów wprowadzanie nowych posiłków można rozpocząć, kiedy dziecko skończy 6. miesiąc życia w przypadku niemowląt karmionych tylko piersią, zaś dwa miesiące wcześniej, jeśli karmione jest mlekiem...
Są takie potrawy, które przyrządzasz na krótko przed świętami, gdyż są one mniej trwałe. Jednak produkty do nich powinnaś wcześniej zakupić. Im bliżej świąt, tym więcej ludzi w sklepach i więcej czasu stracisz na zakupy. Najbliżej świąt powinnaś kupić owoce, aby zachowały one jędrność i świeżość....
W naszym zestawieniu ciast znalazły się takie, które na co dzień trudno jest zrobić, bo zajmują dość dużo czasu i wymagają użycia wielu składników. Ciasta na święta są bardzo wykwintne i przez to czasochłonne, dlatego najlepiej jest zrobić je 3-4 dni przed świętami, aby mieć więcej czasu na przygotowanie...
Świętowanie – przy stole – rozpoczynamy zwykle od wielkanocnego śniadania, na którym królują potrawy poświęcone w Wielką Sobotę. Na takim śniadaniu nie może zabraknąć pisanek, wędliny i chleba, chrzanu, oraz wielkanocnej babki. A czym jeszcze...
Na zdrowie dziecka wpływa zarówno dieta matki w czasie, jaki i przed ciążą. Dlatego jeśli planujesz dziecko zmień złe nawyki żywieniowe już dziś. Kieruj się zasadami zdrowej diety i prowadź bardziej
bilansowane żywienie dzieci w wieku przedszkolnym gwarantuje nie tylko zdrowie fizyczne, ale także stanowi ważny wyznacznik prawidłowego rozwoju emocjonalnego i intelektualnego dziecka. Sprawia,...
W dawnej Polsce, ściślej niż dziś przestrzegano Wielkiego Postu. Już od Środy Popielcowej niemal całkowicie wykluczano z menu mięso, tłuszcze pochodzenia zwierzęcego oraz nabiał i cukier. Potrawy maszczono zwykle olejem roślinnym. W czasie...
Barszcz czerwony na Mazowszu, zupa ze święconki w Małopolsce, żurek wielkopolski — mimo różnych tradycji i zwyczajów wszystkie wielkanocne stoły zawsze uginają się pod obfitością potraw. Co zawiera majonez light? Jak wybierać gotowe ciasta, gdy zabraknie...
Artykuł zawiera lokowanie produktów Jeśli spędzasz sylwestra...
To od nas, rodziców, w dużej mierze zależy zdrowie dzieci. Teraz i w przyszłości. To my mamy wpływ na wyrobienie w dzieciach zdrowych nawyków, nie tylko w jedzeniu ale i w stylu życia. Ucząc dziecko, że I śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem, którego pomijanie jest niekorzystne...
Niby prosta sprawa - ugotować jajko. Żaden problem: bierzemy garnek, wodę i wrzucamy jajko. No tak, ale ile czasu gotować jajko na twardo? 5 minut? A może 7 minut? A przede wszystkim, jak sprawdzić czy jajko jest świeże i nadaje się do jedzenia? Zebraliśmy...
Oprócz dania głównego i słodkich deserów przygotuj lekkie i smaczne przystawki. Na stole nie może zabraknąć sałatek i faszerowanych warzyw, z kolei wśród słodkości musi królować tort. Składniki przepisów podanych poniżej...
Historia tego artykułu jak to często w naszej familce bywa ma początek w kuchni. Poranna kawa służy rozważaniom nad wielkanocnym stołem i tak w tym roku chcemy być oryginalne. Każda z nas znalazła...
Wybraliśmy ryby, które są smaczne, a dodatkowo mniej tłuste i mniej ościste niż karp, dzięki czemu mogą je jeść także dzieci, osoby będące na diecie oraz kobiety w ciąży, dla których dawka Omega-3 jest bardzo ważna. Karpia możemy zastąpić np. pstrągiem. Jest on rybą słodkowodną, która zawiera...
Sałatki dodadzą uroku, lekkości i wiosennej świeżości naszym ucztom Wielkanocnym. W przeciwieństwie do świąt Bożego Narodzenia, w Wielkanoc nie obowiązuje post, przyrządzić więc możemy różnorodne...
Objawy alergii pokarmowej niekiedy są widoczne gołym okiem, innym razem konieczna jest specjalistyczna wiedza, żeby je zdefiniować....
Liczba spożywanych w ciągu tygodnia jaj wciąż dla wielu z nas pozostaje kwestią bardzo niejednoznaczną. Istnieje przekonanie, że są one źródłem złego cholesterolu. Natomiast badania wskazują, że stanowią także cenne źródło białka, witamin oraz innych istotnych składników odżywczych. Zwłaszcza Wielkanoc...
Niedobory i nadmiary składników odżywczych m.in. w życiu płodowym zmieniają metabolizm, procesy hormonalne i fizjologiczne, co skutkuje rozwojem powikłań sercowo-naczyniowych i metabolicznych już w przyszłym, dorosłym życiu naszej pociechy. Chcąc odżywiać się jak najlepiej, szukamy wiarygodnych...