Komunijne menu w domu SPRAWDZONE PRZEPISY - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Komunijne menu w domu SPRAWDZONE PRZEPISY

Już niedługo zaczynają się komunie. Najwyższy czas, aby zastanowić się czy zaprosić gości do restauracji, czy podjąć wezwanie i przygotować ją w domu. Jeśli decydujesz się na domowe przyjęcie musisz ułożyć komunijne menu. Potrawy powinny być smaczne, bardziej wykwintne niż codzienne, a przede wszystkim smakować dzieciom. Przecież to ich święto.

Oprócz dania głównego i słodkich deserów przygotuj lekkie i smaczne przystawki. Na stole nie może zabraknąć sałatek i faszerowanych warzyw, z kolei wśród słodkości musi królować tort. Składniki przepisów podanych poniżej wyliczone są  na cztery osoby.

PRZYSTAWKI

Szparagi zawijane w boczek

Składniki:

  • Po ½ pęczka białych i zielonych szparagów
  • 4 filety z kury
  • 4 plasterki wędzonego boczku
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka musztardy
  • tymianek
  • sól
  • biały pieprz
  • olej do smażenia

Składniki salsy:

  • 2 pomidory
  • czerwona papryka
  • 3-4 małe cebulki dymki
  • 2 łyżki kolendry
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • brązowy cukier

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Filety umyj, osusz i posmaruj musztardą wymieszaną ze zmiażdżonym czosnkiem. Posyp tymiankiem solą i pieprzem.
  2. Szparagi ugotuj w osolonej i posłodzonej wodzie. Zawiń po 2-3 szparagi w mięso z kurczaka i plasterki boczku. Zepnij wykałaczkami i zrumień na oleju.
  3. Dodaj odrobinę wody i duś około 20 minut.
  4. Na salsę pokrój w małą kostkę pomidory, paprykę i dymkę. Dodaj kolendrę, oliwę, ocet, sól i cukier.
  5. Szparagi podaj z salsą.

Babeczki z musem z szynki

Składniki:

  • 16 sztuk kupionych słonych spodów babeczek
  • 25 dag szynki gotowanej
  • 3 trójkąciki topionego serka śmietankowego
  • 2 łyżki serka naturalnego homogenizowanego
  • do ozdoby: mała papryka czerwona, kilka rzodkiewek, szczypiorek i zielony ogórek.

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Drobniutko pokrojoną szynkę wymieszaj z serkami i zmiksuj.
  2. Łyżeczką nakładaj na babeczki mus.
  3. Na tarce o średnich oczkach zetrzyj rzodkiewki, paprykę i ogórek. Posiekaj drobniutko szczypiorek.
  4. Posyp startymi warzywami babeczki.
  5. Przed podaniem babeczki wstaw do lodówki.

Najnowsze komentarze