Oprócz dania głównego i słodkich deserów przygotuj lekkie i smaczne przystawki. Na stole nie może zabraknąć sałatek i faszerowanych warzyw, z kolei wśród słodkości musi królować tort. Składniki przepisów podanych poniżej wyliczone są na cztery osoby.
PRZYSTAWKI
Szparagi zawijane w boczek
Składniki:
- Po ½ pęczka białych i zielonych szparagów
- 4 filety z kury
- 4 plasterki wędzonego boczku
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka musztardy
- tymianek
- sól
- biały pieprz
- olej do smażenia
Składniki salsy:
- 2 pomidory
- czerwona papryka
- 3-4 małe cebulki dymki
- 2 łyżki kolendry
- 2 łyżki oliwy
- sól
- łyżeczka octu balsamicznego
- brązowy cukier
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Filety umyj, osusz i posmaruj musztardą wymieszaną ze zmiażdżonym czosnkiem. Posyp tymiankiem solą i pieprzem.
- Szparagi ugotuj w osolonej i posłodzonej wodzie. Zawiń po 2-3 szparagi w mięso z kurczaka i plasterki boczku. Zepnij wykałaczkami i zrumień na oleju.
- Dodaj odrobinę wody i duś około 20 minut.
- Na salsę pokrój w małą kostkę pomidory, paprykę i dymkę. Dodaj kolendrę, oliwę, ocet, sól i cukier.
- Szparagi podaj z salsą.
Babeczki z musem z szynki
Składniki:
- 16 sztuk kupionych słonych spodów babeczek
- 25 dag szynki gotowanej
- 3 trójkąciki topionego serka śmietankowego
- 2 łyżki serka naturalnego homogenizowanego
- do ozdoby: mała papryka czerwona, kilka rzodkiewek, szczypiorek i zielony ogórek.
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Drobniutko pokrojoną szynkę wymieszaj z serkami i zmiksuj.
- Łyżeczką nakładaj na babeczki mus.
- Na tarce o średnich oczkach zetrzyj rzodkiewki, paprykę i ogórek. Posiekaj drobniutko szczypiorek.
- Posyp startymi warzywami babeczki.
- Przed podaniem babeczki wstaw do lodówki.