Wielkanocne nowości na Twoim stole! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Wielkanocne nowości na Twoim stole!

Te święta nie tylko mogą być pyszne, lecz także możesz uczynić je wyjątkowymi! Sprawdź nietypowe potrawy jakie w tym roku mamy odwagę serwować naszym rodzinom. Wyboru dokonał cały zespół familie.pl. Czy Ty też jesteś gotowa na wybór?

Historia tego artykułu jak to często w naszej familce bywa ma początek w kuchni. Poranna kawa służy rozważaniom nad wielkanocnym stołem i tak w tym roku chcemy być oryginalne. Każda z nas znalazła niecodzienną i smakowitą potrawę, która może także Was zainspirować do kulinarnych wyczynów! Gotowe na wyzwanie?

WYBÓR ULI - BABECZKI JOGURTOWE


SKŁADNIKI:

  • 1 duże jajko
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • łyżka cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki jogurtu (truskawkowego lub naturalnego)
  • 1 szklanka mąki pszennej (144 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 g roztopionego masła
  • opcjonalnie - odrobina barwnika różowego w żelu lub 1 op. budyniu truskawkowego (w miejsce 2 łyżek mąki pszennej)

LUKIER

  • 1/4 białka jaja + 1/4 szklanki cukru pudru (lub odpowiednio: 1 białko i 1 szklanka cukru pudru dla większej ilości lukru)


Zdjęcie: Pixabay.com

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU:

  1. Babeczki jogurtowe: jajka i jogurt ogrzać do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajko ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą i białą masę. Dodać jogurt, roztopione masło, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz odrobinę barwnika w żelu jeśli używamy. Delikatnie wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników na jednolitą masę lub krótko zmiksować mikserem na minimalnych obrotach. Wyłożyć do 6 foremek i piec przez 20 - 22 minuty. Polukrować gdy są jeszcze ciepłe. Na surowe ciasto można położyć po 2 maliny.
  2. Lukier: do miseczki włożyć składniki i wymieszać. Przykryć i odstawić na 12 godzin w temp. pokojowej. Można skrócić czas oczekiwania jeśli jest taka konieczność, lukier też wyjdzie.

 

Najnowsze komentarze