Za 7 godzin upiekę swój pierwszy w życiu chleb :) - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek: 

Za 7 godzin upiekę swój pierwszy w życiu chleb :)

174odp.
Strona 9 z 9
Odsłon wątku: 13677
Użytkownik usunięty
    • Zgłoś naruszenie zasad
    1 kwietnia 2010 11:14 | ID: 183497

    Dzięki pomocy naszemu familijnemu koledze, za kilka godzin spróbuję swojego pierwszego chlebka z otrębami.

    Dzięki Czoper 

    Użytkownik usunięty
      161
      • Zgłoś naruszenie zasad
      15 maja 2010 14:34 | ID: 210207
      AlusiaSz napisał 2010-05-15 16:03:38
      Smacznego. Ja działam na 2 zakwasy, żeby móc częściej piec. Tylko ja robię jedną keksówkę. 
      małą czy dużą? bo ja tę dużą zrobiłam dzisiaj.
      Nie mierzyć sił na zamiar i wyjść na świata szczyt, Choć raz...
      Użytkownik usunięty
        162
        • Zgłoś naruszenie zasad
        15 maja 2010 19:52 | ID: 210334
        Dużą. 
        2%blokersSz
        Użytkownik usunięty
          163
          • Zgłoś naruszenie zasad
          9 czerwca 2010 17:43 | ID: 225188
          Ale się przestraszyłam. Wyciągnęłam zakwas z lodówki, a tam pleśń. Na szczęście działałam na 2 słoiki i mogę dalej piec. Uff, dobrze, że przezornie tak zrobiłam. Chyba bym się podłamała, jakbym musiała kupić chleb.
          2%blokersSz
          Avatar użytkownika czerwona panienka
          • Zarejestrowany: 31.01.2010, 09:26
          • Posty: 21500
          164
          • Zgłoś naruszenie zasad
          14 czerwca 2010 17:15 | ID: 229353
          Czy ja antytalent kuchenny mogłabym upiec sama chleb? Alu specjalistko powiedz co i jak błagam!
          www.lukaszbaranowski.com
          Użytkownik usunięty
            165
            • Zgłoś naruszenie zasad
            14 czerwca 2010 17:21 | ID: 229361
            czerwona panienka napisał 2010-06-14 19:15:38
            Czy ja antytalent kuchenny mogłabym upiec sama chleb? Alu specjalistko powiedz co i jak błagam!

            Moja Droga, nie ma bata. Chleb wyjdzie Ci najsmaczniejszy na świecie. Zrób i pochwal się. 

            Nie pomogę Ci jeśli chodzi o chleby z tych specjalnych mąk. Ale na opakowaniu chyba wszystko jest napisane. Problem jest taki, że one są drogie moim zdaniem. Ale na początek może spróbuj właśnie tak zrobić. A potem zrób zakwas, lub popytaj wśród znajomych, czy nie mają i zacznij robić na zakwasie ze zwykłej mąki. Zdecydowanie bardziej się opłaca. Tak mi się wydaje.

            2%blokersSz
            Avatar użytkownika czerwona panienka
            • Zarejestrowany: 31.01.2010, 09:26
            • Posty: 21500
            166
            • Zgłoś naruszenie zasad
            14 czerwca 2010 17:23 | ID: 229364
            Znalazłam tu taki przepis http://puszka.pl/przepis/3491-chleb-najprostszy_przepis-bez_wyrabiania_.html wydaje się prosty ;)
            www.lukaszbaranowski.com
            Użytkownik usunięty
              167
              • Zgłoś naruszenie zasad
              14 czerwca 2010 17:26 | ID: 229366
              czerwona panienka napisał 2010-06-14 19:15:38
              Czy ja antytalent kuchenny mogłabym upiec sama chleb? Alu specjalistko powiedz co i jak błagam!
              mogłabyś a nawet powinnaś! nie spróbujesz - się nie dowiesz. p.s. przepraszam Alu że się wtrąciłam
              Nie mierzyć sił na zamiar i wyjść na świata szczyt, Choć raz...
              Użytkownik usunięty
                168
                • Zgłoś naruszenie zasad
                14 czerwca 2010 17:29 | ID: 229369

                Przepis podobny do mojego. Tylko ja daję zakwas zamiast drożdży ( w sumie zakwas, to dzikie drożdże) i w przepisie nie mam oliwy. A jeśli chodzi o wodę, to nigdy nie mierzę, wkładam miskę pod kran i leję.

                Łatwiej się przygładza chleb w foremkach jak ma się mokrą dłoń. Jak posypiesz po wierzchu pestkami słonecznika, to również delikatnie przyklep mokrą dłonią. Nie odpadają tak szybko po upieczeniu.

                2%blokersSz
                Avatar użytkownika czerwona panienka
                • Zarejestrowany: 31.01.2010, 09:26
                • Posty: 21500
                169
                • Zgłoś naruszenie zasad
                14 czerwca 2010 17:32 | ID: 229371
                AlusiaSz napisał 2010-06-14 19:29:47

                Przepis podobny do mojego. Tylko ja daję zakwas zamiast drożdży ( w sumie zakwas, to dzikie drożdże) i w przepisie nie mam oliwy. A jeśli chodzi o wodę, to nigdy nie mierzę, wkładam miskę pod kran i leję.

                Łatwiej się przygładza chleb w foremkach jak ma się mokrą dłoń. Jak posypiesz po wierzchu pestkami słonecznika, to również delikatnie przyklep mokrą dłonią. Nie odpadają tak szybko po upieczeniu.

                Czyli nie trzeba dodawać oliwy? Spróbuję zrobić na drożdżach zakwas to już dla mnie wyższa szkoła jazdy ;) a co do środka dodajesz? Czy tylko słonecznik na górę. A i ile tego wlać do foremki żeby nie uciekło?
                www.lukaszbaranowski.com
                Użytkownik usunięty
                  170
                  • Zgłoś naruszenie zasad
                  14 czerwca 2010 17:33 | ID: 229374
                  gochna napisał 2010-06-14 19:26:46
                  mogłabyś a nawet powinnaś! nie spróbujesz - się nie dowiesz. p.s. przepraszam Alu że się wtrąciłam
                  Spoko, im więcej rad, tym lepiej, nie?
                  2%blokersSz
                  Użytkownik usunięty
                    171
                    • Zgłoś naruszenie zasad
                    25 sierpnia 2010 15:47 | ID: 278165
                    Wczoraj zrobiłam chleb razowy. Teraz wreszcie wiem jak powinien smakować. Rewelacja. Zakwas na razowca pochodzi z tego samego źródła, co na chleb żytni- dzięki czoper
                    2%blokersSz
                    Użytkownik usunięty
                      172
                      • Zgłoś naruszenie zasad
                      25 sierpnia 2010 16:11 | ID: 278184
                      AlusiaSz napisał 2010-08-25 17:47:11
                      Wczoraj zrobiłam chleb razowy. Teraz wreszcie wiem jak powinien smakować. Rewelacja. Zakwas na razowca pochodzi z tego samego źródła, co na chleb żytni- dzięki czoper
                      Familie zbliża ludzi jak widać. Tak trzymać :))
                      Avatar użytkownika Isabelle
                      IsabellePoziom:
                      • Zarejestrowany: 03.07.2009, 17:42
                      • Posty: 21159
                      173
                      • Zgłoś naruszenie zasad
                      25 sierpnia 2010 16:26 | ID: 278201
                      A Centowi przeszła chlebomania! Ale na zimę pewnie znów zacznie piec!
                      Słońce wstało zwariowało...
                      Avatar użytkownika Wxxx
                      WxxxPoziom:
                      • Zarejestrowany: 17.12.2009, 20:50
                      • Posty: 9899
                      174
                      • Zgłoś naruszenie zasad
                      9 kwietnia 2011 06:53 | ID: 483628

                      A ja upiekłam chleb dukanowski, nawet dobry. Nie wiedziałam, ze po 2 miesiącach niejedzenia tak będę tęskniła za chlebem.