Za 7 godzin upiekę swój pierwszy w życiu chleb :)
- Zarejestrowany: 31.01.2010, 09:26
- Posty: 21500


Moja Droga, nie ma bata. Chleb wyjdzie Ci najsmaczniejszy na świecie. Zrób i pochwal się.
Nie pomogę Ci jeśli chodzi o chleby z tych specjalnych mąk. Ale na opakowaniu chyba wszystko jest napisane. Problem jest taki, że one są drogie moim zdaniem. Ale na początek może spróbuj właśnie tak zrobić. A potem zrób zakwas, lub popytaj wśród znajomych, czy nie mają i zacznij robić na zakwasie ze zwykłej mąki. Zdecydowanie bardziej się opłaca. Tak mi się wydaje.
- Zarejestrowany: 31.01.2010, 09:26
- Posty: 21500

Przepis podobny do mojego. Tylko ja daję zakwas zamiast drożdży ( w sumie zakwas, to dzikie drożdże) i w przepisie nie mam oliwy. A jeśli chodzi o wodę, to nigdy nie mierzę, wkładam miskę pod kran i leję.
Łatwiej się przygładza chleb w foremkach jak ma się mokrą dłoń. Jak posypiesz po wierzchu pestkami słonecznika, to również delikatnie przyklep mokrą dłonią. Nie odpadają tak szybko po upieczeniu.
- Zarejestrowany: 31.01.2010, 09:26
- Posty: 21500
Przepis podobny do mojego. Tylko ja daję zakwas zamiast drożdży ( w sumie zakwas, to dzikie drożdże) i w przepisie nie mam oliwy. A jeśli chodzi o wodę, to nigdy nie mierzę, wkładam miskę pod kran i leję.
Łatwiej się przygładza chleb w foremkach jak ma się mokrą dłoń. Jak posypiesz po wierzchu pestkami słonecznika, to również delikatnie przyklep mokrą dłonią. Nie odpadają tak szybko po upieczeniu.


- Zarejestrowany: 03.07.2009, 17:42
- Posty: 21159
- Zarejestrowany: 17.12.2009, 20:50
- Posty: 9899
A ja upiekłam chleb dukanowski, nawet dobry. Nie wiedziałam, ze po 2 miesiącach niejedzenia tak będę tęskniła za chlebem.