Aronia pochodzi ze wschodnich wybrzeży kontynentu północnoamerykańskiego, na którym występuje w stanie dzikim. Jej surowe owoce są cierpkie w smaku, jednak można temu zaradzić przemrażając je. Doskonale...
Krótka charakterystyka różnych gatunków mięs. Kupując wołowinę, jagnięcinę, wieprzowinę, czy koninę powinniśmy przede wszystkim zwrócić uwagę na wygląd mięsa. Dobra wołowina musi być jędrna w dotyku i jasnoczerwonego koloru. Im kolor...
Coraz więcej z nas robi przemyślane zakupy. Zastanawiamy się, czy nie lepiej podjechać do sklepu dyskontowego, niż robić zakupy w sklepie osiedlowym, czy stać nas na wakacje w hotelu, czy może lepiej odwiedzić gospodarstwo agroturystyczne, czy zakup następnej pary butów czy spodni jest tak...
W latach siedemdziesiątych XX wieku, dietetycy dopatrzyli się związku między podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, a ilością zjedzonych jajek. Pogląd ten funkcjonował w naszym społeczeństwie przez kilkanaście lat, ale ostatnio okazało się, że większy związek z miażdżycą ma dostarczanie...