Wiadomo, najlepiej by było, żeby każdy uczestnik wycieczki zajadał potrawę, którą najbardziej lubi, ale nie chodzi przecież o to, aby przygotować na wypad rowerami menu restauracyjne, no i nie każda potrawa nadaje się do zabrania w plener. Jest wiele przekąsek, które są...
W koszyczku mogą się znaleźć różne pokarmy. W każdym regionie Polski są inne zwyczaje dotyczące jego zawartości, ale te najważniejsze produkty są niezmienne. Koszyczek wielkanocny ma też swój określony wygląd. Jest on przeważnie wiklinowy i wyłożony białą serwetką, na...
Po pierwsze należy sobie zadać pytanie czym jest gluten. Gluten to białko znajdujące się w zbożach. W takim razie w czym jest gluten? Znajdziemy go w życie, owsie, pszenicy, jęczmieniu, orkiszu, pszenżycie, pszenicy płaskurce i kamucie. Są to zboża używane w większości...
Suchość w gardle najczęściej pojawia się w okresie jesienno-zimowym, gdy temperatura powietrza znacznie się obniża, a w pomieszczeniach używane jest ogrzewanie. Powoduje to wysuszanie powietrza, co wpływa również na śluzówki. Wysuszone gardło staje się łatwym celem dla...
Długi spacer Nic nie przytłacza bardziej niż wielogodzinne siedzenie w domu bez dopływu...
Dodawanie konserwantów możemy jeszcze usprawiedliwić koniecznością ich stosowania przy produkcji pakowanej żywności, natomiast stosowanie barwników nie jest wcale uzasadnione. Barwniki w żywności nie poprawiają ani smaku, ani zapachu. Nie przedłużają też daty ważności...
Sensoryka u dziecka rozwija się już w łonie mamy, gdy zaczynają kształtować się zmysły. Po narodzinach do malucha dociera bardzo dużo bodźców, które musi on rozróżnić i posegregować. Od początku odbiera on świat tak jak każdy z nas poprzez wzrok, smak, słuch, dotyk, węch....
Sprawdź etykietę Zgodnie z prawem* producentów soków obowiązuje zakaz dosładzania w jakikolwiek sposób soków owocowych, pomidorowych i 100% soków warzywnych. „W jakikolwiek”, czyli zarówno cukrami prostymi...
Przeciętny zdrowy i dietetyczny obiad ma średnio 400 kcal. Na obiadowym talerzu zazwyczaj nie może zabraknąć mięsa, węglowodanów w postaci makaronu, ryżu czy kartofli oraz surówki i sałatki. Skomponujmy zatem smaczne dania obiadowe i przyrządźmy je trzymając się dietetycznych...
Przepis jest banalnie prosty, ale liczy się w nim najbardziej pomysł. Kiedy wymyśliłam frytki ze szparagów nie widziałam, że moja rodzinka tak je pokocha. Mamy sezon na przepyszne szparagi, więc to najlepszy czas, by powitać je w swojej kuchni. Jeśli przywykłaś do gotowania...
Skuś się na szybkie wegetariańskie dania bez mięsa. Chrupiące warzywa z dodatkiem świeżych ziół oczarują domowników swą różnorodnością i wspaniałym aromatem. Warzywne potrawy przygotujesz...
Olej kokosowy jest olejem roślinnym powstającym poprzez tłoczenie miąższu orzechów palmy kokosowej. Najlepszej jakości olej kokosowy to ten tłoczony na zimno i nierafinowany,...
Najczęściej zarażamy się przez unoszące się w powietrzu wirusy. Przenoszą się one drogą kropelkową - dlatego wystarczy psiknięcie, kaszlnięcie – oraz kontakt bezpośredni z innymi. Uścisk dłoni,...
Podsumowaniem romantycznej kolacji będzie pyszny walentynkowy deser. Słodkie ciasteczka w kształcie serduszek, wspaniały tort z owocami czy czekoladowy mus zachwycą każde podniebienie niesamowitym...
Święta to dobry czas na wypróbowanie nowych przepisów, robienie wyjątkowych potraw, delektowanie się oryginalnymi smakami. Przebywanie w kuchni może też być dobrą zabawą, w której będzie uczestniczyć...
Halloween to zwyczaj przebierania się za duchy, potwory i czarownice obchodzone w wieczór 31 października, czyli w Wigilię dnia...
Z dyni możemy zrobić praktycznie wszystko: zupę, ciasto, babeczki, muffinki, a nawet hummus i dżem. Możemy ją smażyć, piec, miksować, wekować, marynować. Lekkostrawne...
Skomponowanie z rana poprawnego koktajlu węglowodanów,...