Anna Lewandowska opublikowała na swojej stronie internetowej przepis na ulubione danie swojej córeczki Klary. Wszystkie dzieci uwielbiają racuszki i także serce małej Klary Lewandowskiej zostało skradzione dzięki przepysznemu smakowi placuszków z jabłkami. Oczywiście przepis zaprezentowany przez Annę Lewandowską jest nieco inny niż te, które znamy od naszych babć i mam. W recepturze celebrytki nie ma bowiem glutenu, laktozy i cukru.
My uwielbiamy placuszki z jabłkami według nieco innej receptury - przepis znajdziecie poniżej.
PYSZNE placuszki z jabłkami - przepis naszej babci
Składniki:
- 4 jabłka
- 150 g mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1 szklanka maślanki
- 1-2 łyżki cukru
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia (olej lub masło)
- opcjonalnie cukier puder do posypania i cynamon
Przygotowanie KROK po KROKU:
- Obrane jabłka przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na grube plastry, można wymieszać z odrobiną cynamonu.
- Wymieszać w misce mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier, sól, maślankę i żółtka, wszystko zmiksować na masę. Z białek ubić pianę, dodać do ciasta i wymieszać.
- Jabłka zanurzać w cieście i smażyć placuszki z dwóch stron na złoty kolor, następnie odsączać na ręczniku papierowym. Można posypać cukrem pudrem.
ZOBACZ TAKŻE:
TO je Klara Lewandowska?! Zdrowe nawyki od początku>>