Zestresowana? Nic dziwnego święta to nie tylko przyjemności, lecz także, a może przede wszystkim, mnóstwo pracy w kuchni. Czy w tym roku uda Ci się przekonać rodzinę do pomocy? To najlepsze rozwiązanie, kiedy ma się wokół siebie nawet najmniejszych pomocników. Jeśli jednak...
Artykuł zawiera lokowanie produktów Jeśli spędzasz sylwestra...
W większości polskich domów potrawy pojawiające się na wigilijnym stole są co roku takie same. Przestrzegamy tradycji i słusznie. Jednak czasem marzy nam się jakaś odmiana, która wcale nie musi oznaczać łamania zwyczajów. Jak przygotować krpia na Wigilię by jego smak zaskozył? Najczęściej...
Przeciętny zdrowy i dietetyczny obiad ma średnio 400 kcal. Na obiadowym talerzu zazwyczaj nie może zabraknąć mięsa, węglowodanów w postaci makaronu, ryżu czy kartofli oraz surówki i sałatki. Skomponujmy zatem smaczne dania obiadowe i przyrządźmy je trzymając się dietetycznych...
Jakie rozróżniamy? Na ciepło i na zimno. Słodkie i wytrawne. To raczej coś na jeden kęs. Tradycyjne “koreczki” stąd właśnie są na wykałaczkach by zawartość ich mogła na raz zmieścić...
Potrawy poddane obróbce cieplnej w postaci smażenia cieszą się u nas popularnością, jednakże nie jest to najzdrowszy sposób ich przygotowania. A zwłaszcza dla małego dziecka, którego układ pokarmowy nie jest przystosowany do trawienia ciężkich smażonych obiadków czy śniadań. Czy i od kiedy...
Przede wszystkim powinnaś przygotować zdrowszą panierkę. Do tartej bułki dodaj pokruszonych płatków kukurydzianych. Taka panierka jest o wiele smaczniejsza i mniej kaloryczna. Możesz ją przygotować na zapas i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Panierka wchłania...
Bakłażany doskonale smakują panierowane, smażone lub duszone z dodatkiem czosnku i cebuli. Świetnie sprawdzają się także na grillu, zarówno jako danie główne, przystawka czy dodatek. Faszerowany bakłażan, ratatouille czy grecka zapiekanka zwana moussaką...
Obiad bez mięsa nie musi być nudny i bez smaku. Chociaż dzieci nie przepadają za warzywami to można je podać w taki sposób, aby im smakowały i tworzyły pyszne danie. Nasze propozycje dań dla...
Dobry przepis na pyszne pączki sprawdzi się w każdej okazji. Takie małe co nieco może uratować domową imprezę, a także umilić niedzielne, rodzinne lenistwo. Nie tylko dzieciakom oczy się...
Wysoki poziom cholesterolu, szczególnie "złego" LDL (lipoproteiny niskiej gęstości), jest głównym czynnikiem ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, takich jak miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu. To, że nadmiar cholesterolu w osoczu krwi może prowadzić do budowania się płytek miażdżycowych...
Moringa, a właściwie moringa olejodajna to roślina zwana drzewem życia (znana jest także jako drzewo chrzanowe), która rośnie głównie w krajach azjatyckich, w Afryce i Ameryce Południowej. Jest bardzo odporana na suszę, dlatego świetnie sobie radzi w suchym klimacie. Listki...
Kalafior jest warzywem niskokalorycznym, dzięki czemu stosowany jest przy wielu dietach. Dzięki łagodnemu i świetnie komponującemu się smakowo z innymi produktami warzywu na kalafior przepisy obejmują zarówno przekąski obiady i sałatki. Apetyczne kalafiorowe różyczki...
Proste, szybkie i przyjemne – tak często się mówi, ale dania z kurczaka właśnie takie są i za to je lubimy. Po prostu nie trzeba tracić zbyt dużej ilości...
Zrezygnujmy z dużych ilości tłuszczu używanego do smażenia oraz dodawajmy dużo warzyw do potraw. Przygotowywane w ten sposób potrawy będą przede wszystkim miały mniej kalorii a dzięki warzywom staną lekkostrawne i zdrowe. A oto proste triki na dietetyczne przepisy jakie powinnaś zastosować...
Wiele osób nie wytrzymuje wielkopostnych postanowień i wcale nie chodzi tutaj o brak motywacji. Czasami motywacja jest ogromna, ale po prostu brak nam jest pomysłów na to aby dania postne obiadowe były w pełni wartościowe i zdrowe. Gdy takie są łatwiej przekonać do postu całą rodzinę. Dlatego właśnie...
Na przekąskę – pieczone warzywa Składniki: 15 dag mąki 5 dag świeżo startego parmezanu 1 kg korzeni marchewki (najlepsza kupiona na bazarze, taka naturalna, ubrudzona ziemią, soczysta),...
Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału, w którym dozwolone, a nawet wskazane jest objadanie się. Tydzień ten kończy się w Ostatki, po których następuje Środa Popielcowa, rozpoczynająca...
Krok 1. Przeanalizuj potrzeby swojego lokalu i wybierz rozmiar frytownicy gastronomicznej Wybór sprzętu do gastronomii zależy nie tylko od budżetu, jakim dysponujesz, ale przede wszystkim od wielkości lokalu i serwowanych potraw. Nieco inne potrzeby ma mała kawiarnia,...