Odpowiednia dieta i zdrowy tryb życia są niezbędne dla zdrowia i dobrej kondycji organizmu. To, co jemy, ma wpływ także na stan narządu wzroku, który do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje składników odżywczych i właściwego poziomu nawodnienia organizmu. Witaminy, niezbędne kwasy tłuszczowe...
Pomidory to bardzo wszechstronne warzywa, oferujące cały wachlarz możliwości kulinarnych, od rozmaitych dań w formie surowej, po przetwory oraz zupy, czy koktajle. Co takiego mają w sobie pomidory, co skłania do sięgania po nie przy każdej możliwej okazji? Na pewno dużo...
Wielu z nas ma mało czasu. Często kupujemy więc albo gotowe potrawy, tylko do podgrzania, albo wygodne w użyciu półprodukty. Problem w tym, że znajduje się w nich dużo dodatków spożywczych, które mają niekorzystny wpływ na zdrowie dorosłych i dzieci. Producenci powołują...
Czy wiesz, że to, co jesz i w jaki sposób jesz, może przełożyć się na Twój sukces zawodowy i lepszą jakość życia? Zachwyciła nas ostatnio oferta MedFood – wysoko wyspecjalizowanej poradni dietetycznej oraz doradcy zawodowego w dziedzinie life-work balance. Zespół
U dziecka na różnych etapach jego rozwoju zmienia się rodzaj spożywanego pokarmu oraz jego ilość. Niemowlęciu wystarczy samo mleko mamy, aby się zdrowo rozwijać. Przejście z płynnego pożywienia do stałych pokarmów to ciągłe eksperymentowanie, sprawdzanie czy dziecku posmakuje...
Jelitówka, powszechnie znana jako grypa żołądkowa, to nagła infekcja przewodu pokarmowego, często występująca u dzieci. Jest spowodowana przez wirusy, z których najczęstsze to rotawirusy, adenowirusy i norowirusy. Antybiotyki nie są skuteczne w leczeniu jelitówki, ponieważ choroba jest wirusowa. Jelitówka...
Dodam słodzik zamiast cukru, trochę wody, czasem powietrza, czasem trochę „chemii” i już mam produkt „light”. Szybciej kupowany. Uważam, że teorię „light” wymyślili ekonomiści. Serek reklamowany jako „puszysty”...
Jak czytamy: Dyskusję...
Nie stosuję żadnej diety. A wręcz staram się jeść to, co najbardziej kaloryczne! Niestety moje BMI ciągle utrzymuje się na poziomie nieco poniżej 19, co oznacza niewielką, ale jednak niedowagę. Co prawda na pewno w jakimś stopniu brak tendencji do tycia mam w genach, lecz...
Rozpoczyna się II odsłona kampanii społecznej „Szlachetne zdrowie”. Już od połowy marca w największych miastach Polski odbędą się spotkania pt. „Zdrowy sen – fakty i mity”. W ramach wiosennej kampanii prowadzone będą otwarte wykłady dr Michała Skalskiego...
Ogródek prawie zawsze równa się z posiadaniem grilla. Pieczenie jedzenia na ruszcie stało się naszą ulubioną formą spędzania czasu na zewnątrz, niekoniecznie w większym gronie znajomych. Kiedy lato już się zadomowi na dobre, zamieniamy gotowanie obiadów...
Dania powinny być lekkostrawne, z ograniczoną ilością tłuszczu, zawierać porcję warzyw lub owoców oraz jak najmniejszą ilość soli, cukru i produktów wysoko przetworzonych. Co ważne, mówiąc o diecie nie możemy zapominać o uzupełnianiu płynów. Woda powinna być niegazowana, niskozmineralizowana, bezpieczna...
Najczęściej spotykamy się z opinią, że osobom otyłym brakuje motywacji do odchudzania. Obserwacje i badania pokazują jednak, że prawdopodobnie chęci do poprawienia wyglądu zarówno osobom dorosłym,...
Jedzenie, które kupujemy w sklepie to nie tylko sam produkt spożywczy, ale również jego opakowanie. Plastikowe pudełko, folia czy puszka mogą zawierać szkodliwy związek chemiczny jakim jest bisfenol A. Składnik ten przenika do jedzenia i spożywamy go...
Poniedziałek: pączek, jogurt owocowy, herbatniki, wtorek: krakersy, cola, orzeszki solone, środa:...
Czy rzeczywiście problem złego odżywiania i przejadania się istnieje w Polsce?
Wiele osób rozpoczyna swój dzień pijąc kawę, a dopiero później coś przegryza, nie zdając sobie zupełnie sprawy, że dla naszego organizmu śniadanie to to co pierwsze trafia do żołądka. Niestety kawa nie jest dobrym pomysłem na śniadanie podobnie jak kilka innych produktów,...