Opublikowany przez: ULA
Szybko znaczy niezdrowo
Naszym najczęstszym spożywczym grzechem są fast foody. Hamburgery, frytki, hot dogi często zastępują nam obiad, ale jeszcze częściej są traktowane jako przekąska pomiędzy głównymi posiłkami. Szkodliwość tego typu jedzenia wynika z jego składu, czyli dużej ilości nasyconych tłuszczów i chlorku sodu (soli) oraz niskiej jakości węglowodanów.
Fast foody charakteryzują się tak zwaną wysoką gęstością energetyczną, czyli dużą ilością kalorii w małej masie produktu oraz niską wartością odżywczą. Smażenie powoduje również powstawanie wolnych rodników i izomerów trans, które w znacznej mierze są przyczyną chorób układu krążenia, nowotworów oraz różnego rodzaju zapaleń. Fast foody kuszą smakiem, ale należy pamiętać, że to zasługa przede wszystkim dużej zawartości tłuszczu, który jest bardzo dobrym nośnikiem smaku i aromatu.
Również inne dania przygotowywane „na szybko” mogą szkodzić naszemu zdrowiu. Gotowe mrożone obiady, takie jak mrożona pizza, zapiekanki, itp. oraz potrawy typu instant czy produkty konserwowane zawierają znaczne ilości soli i różnych substancji utrwalających. Długotrwałe spożywanie tego typu produktów prowadzi do przewlekłego zatrucia organizmu, może też być czynnikiem rakotwórczym. Przy wyborze produktów spożywczych powinniśmy, więc kierować się prostą zasadą, że im bardziej przetworzony produkt, tym mniejsza jego wartość odżywcza, a tym samym zdrowotna.
warzywa |
|
11,5% |
owoce |
|
23,1% |
nabiał |
|
18,0% |
ryby i owoce morza |
|
12,8% |
fast food |
|
14,1% |
słodycze |
|
20,5% |
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.