Robiąc przegląd produktów spożywczych, które kupujemy w sklepie, można zauważyć, że zwiększa się ilość tych z dodatkiem słodzików. Słodzik znajdziemy w gumach do żucia, napojach gazowanych, cukierkach, żelkach a przede wszystkich w produktach dla diabetyków....
Cukier nie jest zdrowy. Ostatnio dużo się o tym mówi i nikt już chyba nie wierzy w hasło: „cukier krzepi”. Naukowcy i lekarze biją na alarm w związku z coraz większą liczbą chorób spowodowanych nadwagą i otyłością, także wsród dzieci! Od czego zacząć cukrowy detoks? Od nauki czytania etykiet wszystkich...
Do tej pory nie interesowałam się tą chorobą. Była gdzieś obok, daleko… Wszystko się zmieniło, kiedy cukrzyca pojawiła się w mojej rodzinie… Zrozumiałam, ze może ona dotyczyć także mnie lub mojego dziecka… Przychodzi zupełnie niepostrzeżenie… Można z nią żyć, ale nieleczona...
Skutki przesładzania dzieci są opłakane. Dużo o tym mówimy gdy chodzi o wychowywanie. Często powtarzamy, że dzieciom potrzebne są jakieś granice w których poczuje się dobrze. Tak samo jest z żywieniem dzieci. Mamy ogromny wpływ na kształtowanie ich nawyków...
Wiemy także jak trudno jest wybrać ciasta, które będą nie tylko smaczne, ale również odpowiednie dla najmłodszych. Biorąc pod uwagę ich potrzeby szukaliśmy przepisów najbardziej odpowiednich...
Jak czytać etykiety? Ta umiejętność, to podstawa udanych zakupów. Kiedy zaczynamy dokonywać świadomych wyborów zakupowych? Często jest tak, że dopiero po pojawieniu się w domu dziecka, zaczynamy zwracać uwagę na to, co jemy. Spada na nas odpowiedzialność za młodego człowieka i zaczynamy zastanawiać...
Ciąża to okres wielkich zmian w naszym życiu. Psychicznie i fizycznie zmieniamy się. Zmieniają się nasze priorytety, sposób myślenia i przyzwyczajenia. Musimy rezygnować z wielu rzeczy, które wcześniej sprawiały nam przyjemność. Rezygnacja ta...
Pewnie część z Was od razu pomyślała, że to zdecydowanie przesada? Ciasteczko albo batonik od czasu do czasu, to przecież nie taka katastrofa żywieniowa, nieprawdaż? To zależy, jak starannie...
Nie zdajemy sobie sprawy, jak dużo cukru zjadamy. Sacharoza, czyli cukier rafinowany obecna w większości produktów spożywczych – serkach, chlebie, mleku itp. Wiele produktów na pierwszym miejscu w swoim składzie ma także syrop glukozowo-fruktozowy, który działa na organizm podobnie jak biały cukier. Tak...
Poziom glukozy we krwi bada się w celu ewentualnego wykrycia: hiperglikemii (podwyższonego poziomu glukozy), hipoglikemii (obniżonego poziomu glukozy),...
- Cukrzyca jest to złożona choroba, na którą składa się bardzo wiele czynników – powiedziała nam prof. Elżbieta Bandurska-Stankiewicz, diabetolog z Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Olsztynie. – Na rozwój tej choroby wpływ mają m. in. nadwaga, silne stresy, złe odżywianie, jak również uwarunkowania...
Zachorowalność na nowotwory z roku na rok rośnie. Na całym Świecie na raka umiera około 8 mln osób rocznie. W Polsce liczba zgonów szacowana jest na około 100 tysięcy rocznie, z czego około 94 tysiące umiera z powodu przerzutów. Wiele osób zastanawia się więc, czy rak żywi się cukrem? Jak...
Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału, w którym dozwolone, a nawet wskazane jest objadanie się. Tydzień ten kończy się w Ostatki, po których następuje Środa Popielcowa, rozpoczynająca...
Często też spotykam się z argumentami „jem jak moi dziadkowie, tradycyjnie, „normalnie”, słodzę i solę – oni długo żyli, ja też będę”. Zwykle na taki argument odpowiadam pytaniem: „Czy Twoi dziadkowie jedli batoniki, pili...
Poniedziałek: pączek, jogurt owocowy, herbatniki, wtorek: krakersy, cola, orzeszki solone, środa:...
O ile potrafimy zmobilizować się do regularnego treningu i innych restrykcji związanych z dietą, o tyle rezygnacja ze słodyczy sprawia nam dosyć duży problem. Słodycze zawierają bowiem cukry proste, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie, na pracę narządów i układów, w szczególności układu trawiennego....
Myślę, że ile osób, tyle pomysłów na lemoniadę. Napój ten ma oczywiście składniki wspólne, ale ich proporcje, dodatki oraz ilość użytego cukru zależy tylko i wyłącznie od autora. Zamiast cukru można także użyć miodu. Nie pozostaje nam nic innego, jak wejść w upalny klimai i poznać kilka pomysłów na...
Śliwki, tak świeże jak i suszone, dostarczają niezbędnych dla zdrowia składników, wspomagają układ pokarmowy i nerwowy, chronią przed rakiem, osteoporozą,...
1. Nazwa – rzecz oczywista, a sporo zdradza Oczywiste...
Są produkty, które bezpośrednio przyczyniają się do rozwoju nowotworów w organizmie człowieka, są też takie które mogą mieć wpływ pośredni. Na szczęście większość potraw i produktów uznajemy za bezpieczne dla zdrowia. Tak czy inaczej, istnieje grupa produktów, których lepiej...