Większość past do zębów zawiera fluor, a właściwie fluorek sodu. Jest tak, bo zawsze słyszeliśmy, że ten dodatek jest niezbędny, by zęby były mocne i zdrowe. Czy jednak jest to prawda? Może są osoby, które powinny unikać past do zębów z fluorem?
Płatki kukurydziane na śniadanie, w biegu przekąszone ciastka i paluszki, biały makaron i sos ze słoiczka na obiad. To żywienie wielu z nas. Wysokokaloryczne, bogate w węglowodany proste, tłuszcze nasycone, a ubogie w witaminy, składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy, który w utrzymaniu...
Powiedzenie „jesteś tym, co jesz”, nabiera w ostatnim czasie zupełnie nowego znaczenia. Coraz więcej osób przekonuje się także, że prawdziwie brzmi: „co jesz, tak wyglądasz”. Dlatego zarówno branża żywieniowa, jak i kosmetyczna, zwraca się w stronę składników pochodzenia naturalnego. Prawdziwe piękno...
Współczesny świat stoi przed wieloma wyzwaniami zdrowotnymi. Obejmują one epidemie chorób - takich jak odra i błonica, którym można zapobiegać przy stosowaniu szczepionek, lekooporne patogeny - rośnie liczba doniesień o braku skuteczności antybiotyków, rosnącą liczbę otyłości i braku fizycznej aktywności...
Najczęstszymi czynnikami ryzyka zbyt niskiego poziomu witaminy C są niewłaściwa dieta, anoreksja, nadużywanie alkoholu, palenie papierosów i niektóre choroby. Objawy niedoboru mogą trwać miesiącami. Co powinno wzbudzić niepokój? 1. Zmęczenie i zły nastrój Zmęczenie,...
W świecie sztucznych i chemicznych produktów, żywności ze szkodliwymi konserwantami, rakotwórczych składników kosmetyków itp. stale poszukujemy naturalności. Zdrowa żywność i produkty naturalne zyskują coraz większą popularność. Niestety nie każdy produkt reklamowany...
Superfood to nazwa określająca żywność nieprzetworzoną, naturalną, bez dodatków substancji konserwujących czy polepszaczy smaku. Taka żywność jest bardzo zdrowa i posiada wiele cennych dla organizmu człowieka substancji odżywczych oraz witamin i minerałów....
W pastach do zębów jest mnóstwo składników, ale wydaje się, że wszystkie powinny mieć pozytywny, a co najmniej neutralny wpływ na nasz organizm. Okazuje się, że niektóre mogą wywoływać bardzo groźne choroby. Poza niepozorną tubką z pastą, Triklosan jest także obecny w żelach...
Chcesz schudnąć? Więcej? Mniej? To marzenie wielu rodziców. Zaganiani i pochłonięci różnymi obowiązkami z trudem znajdujemy ten wymarzony czas tylko dla siebie, a kiedy wreszcie go mamy zwykle najchętniej padlibyśmy na łóżko i po prostu się wyspali. A co ze sportem? Zwykle...
Dieta dla dziecka powinna z jednej strony eliminować niepożądane składniki pokarmowe, takie jak cukier, tłuszcze trans czy syntetyczne dodatki obecne w żywności przetworzonej, a z drugiej – dostarczać cennych składników odżywczych. Jednymi z najbardziej pożądanych, a jednocześnie często występującymi...
Czy w takim natłoku informacji, popularyzacji rozmaitych mód żywieniowych uzyskamy wiarygodną wiedzę, bezpieczną dla zdrowia? Więcej w temacie: Czym...
Nie ma nic bardziej przyjemnego niż udany prezent. Działa to w dwie strony. Dostać prezent, z którego będziemy zadowoleni, ale także obdarować kogoś tak, by trafić w jego upodobania. Największymi beneficjentami prezentów mikołajkowych i świątecznych są zwykle dzieci -...
Każda kobieta podejrzewając ciążę lub starając się o dziecko chciałaby od razu wiedzieć czy się udało. Tak by było najłatwiej i nie byłoby wtedy tylu wątpliwości. Jednak wszystko zostało tak zaprojektowane, że zwłaszcza przez pierwsze 2 tygodnie od zapłodnienia nikt, nawet...
Chłodziarko-zamrażarki Liebherr wyposażono w serię innowacyjnych rozwiązań i technologii, co w połączeniu z atrakcyjną ceną oraz optymalną wydajnością energetyczną w klasie A++, spełnia oczekiwania osób poszukujących najlepszych rozwiązań.
Proces ząbkowania rozpoczyna się u niemowląt najczęściej pomiędzy czwartym a szóstym miesiącem życia, jednak nie jest niczym dziwnym, jeśli pierwszy ząbek pojawi się wcześniej – nawet już 12 tygodni po urodzeniu, lub sporo później – na przykład w czternastym miesiącu. Bardzo często ząbkowanie to moment...
W 1986 roku Carlo Petrini –włoski krytyk kulinarny, założył organizację SLOW FOOD, która nie tylko przeciwstawia się odżywianiu za pomocą fast foodów, lecz także zwraca uwagę na zdrowe aspekty diety i regionalną kuchnię. Od tego czasu na całym świecie rośnie ruch ekologiczny...
Sprawność fizyczna i umiejętności ruchowe pomagają dziecku radzić sobie w różnych sytuacjach życia codziennego. Osoby aktywne fizycznie są lepiej dotlenione, łatwiej jest im się uczyć, rozwijać, pokonywać trudności. Sport uprawiany w dzieciństwie wspiera motorykę, zapobiega...
Jak powstają nasze nawyki żywieniowe? Piotr Modzelewski: Jedzenie, tak jak każda inna przyjemność, potrafi bardzo szybko przerodzić się w nawyk. Na podobnej zasadzie działa narkotyk. Niektóre produkty...
Coraz więcej osób zmaga się z nadwagą, a Światowa Organizacja Zdrowia mówi nawet o epidemii otyłości, która stała się chorobą cywilizacyjną naszych czasów. Zapytaliśmy więc panią dietetyk Anetę Strelau czy sytuacja naprawdę jest aż tak dramatyczna?
Alergię IgG trudno jest wykryć, dlatego nazwana została utajoną. Jeśli po zjedzeniu jakichś określonych pokarmów odczuwasz przykre dolegliwości nie stosuj samodzielnie diety eliminacyjnej, tylko udaj się do lekarza. W zależności od objawów może to być gastrolog, alergolog,...