Wielu niemowlętom na początku doskwiera kolka. Co na kolki nimowlęce? Mamy kilka sprawdzonych i wypróbowanych metod. Na początek podejdź do sprawy spokojnie i z opanowaniem. Razem na pewno rozwiążemy Twój problem. Jeśli natomiast nadal będziesz mieć jakieś wątpliwości, zajrzyj na nasze
Seler to bardzo popularne warzywo w Polsce. W stanie dzikim rośnie w Europie, Azji Zachodniej i Środkowej, na Kaukazie, w Afryce, oraz w Polsce na wyspie Uznam. Jest uprawiany w wielu regionach świata.Seler charakteryzuje...
Rozszerzanie diety niemowlęcia warto uzupełniać o pyszne i zdrowe owoce sezonowe. Jednym z nic jest agrest, który dojrzewa u nas latem. Jego słodki smak jest lubiany przez dzieci, a można z niego przyrządzić wiele pysznych dań. Od kiedy agrest dla dziecka? Agrest dla dziecka: od kiedy można...
Z pomocą przychodzą nam gotowe produkty, dedykowane potrzebom niemowląt. Tak zwane mleko modyfikowane, to bogaty w składniki odżywcze, niezbędne dla prawidłowego rozwoju dziecka produkt. Przeznaczony on jest do żywienia początkowego i zależnie od rodzaju, może być stosowany do osiągnięcia konkretnego...
Dziecko poszło do przedszkola lub szkoły? To zaczynamy wzmacniać odporność - myślą sobie rodzice. To bardzo dobre myślenie, ale i trochę niedobre, bo o odporność malucha warto zadbać już kilka tygodni wcześniej. Jednak...
Wokół tematu dziecięcej odporności wciąż krąży sporo błędnych przekonań i przestarzałych praktyk. Mimo tego, iż wydawałoby się, że wiele mitów zostało już dawno obalonych przez lekarzy, w praktyce okazuje się, że kolejne pokolenia młodych mam muszą się na...
Świetnym miejscem, w którym widać zachodzące zmiany jest Pinterest. To właśnie tu widać co cieszy się rosnącym zainteresowaniem, a więc co za chwilę będzie modne. Wybraliśmy dla was trendy 2020 dotyczące stylu życia, m.in. zdrowego jedzenia, odpowiedzialnej konsumpcji, wellnes, czy aranżacji domu. TOP...
Dla kogo przeznaczona jest suplementacja preparatami probiotycznymi i kiedy powinno się ją stosować? Probiotyki – Definicja WHO Obecnie obowiązującą definicją probiotyków jest ta, którą podały w 2002 roku Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światowa...
Aby skutecznie rozwiązać problem zaparć u dzieci, przede wszystkim należy zrozumieć ich istotę. Skupienie się na wyeliminowaniu przyczyn odpowiedzialnych za powstanie trudności z wypróżnianiem w znacznym stopniu...
Czy wiesz, że to, co jesz i w jaki sposób jesz, może przełożyć się na Twój sukces zawodowy i lepszą jakość życia? Zachwyciła nas ostatnio oferta MedFood – wysoko wyspecjalizowanej poradni dietetycznej oraz doradcy zawodowego w dziedzinie life-work balance. Zespół
Zapotrzebowanie na żelazo zależy od wieku i stanu organizmu człowieka. Inna dawka będzie wskazana dla dorosłych, inna dla dorastającej młodzieży, a jeszcze inna dla małych dzieci. Przy dobieraniu dawkowania istotne jest także płeć – ze względu na cykliczność życia kobiety,...
Celiakia zaburza wchłanianie substancji odżywczych Celiakia jest chorobą, w trakcie której pojawia się nieprawidłowa reakcja organizmu na gluten (białko zawarte w zbożu). Po spożyciu nawet najmniejszej ilości tej substancji zaczynają...
Tego typu stany zapalne wewnątrz jamy ustnej są bardzo bolesne. Wpływa to negatywnie na nastrój dziecka i jego apetyt i nie powinniśmy tego bagatelizować. Afty są to niewielkie, bolesne pęcherzyki otoczone czerwoną obwódką, które występują pojedynczo lub w grupach. Pojawiają...
Bób - właściwości Bób jest bogatym źródłem kwasu foliowego cennego dla kobiet w ciąży. Kwas foliowy zapobiega występowaniu wad rozwojowych płodu i wspomaga leczenie niedokrwistości. Bób wiąże kwasy żółciowe w jelicie...
Na początek wyjaśnienie, czym jest kolka niemowlęca. Zarówno jelita dziecka, jaki i mechanizmy prawidłowego połykania pokarmu nie są u dziecka...
W dzisiejszych czasach alergie są bardzo powszechne zwłaszcza u dzieci. Pierwsze objawy pojawiają się już przy wprowadzaniu do menu małego dziecka nowych produktów. Nie należy ich bagatelizować,...
Porcja smażonego karpia w panierce to 410 kcal, talerz zupy grzybowej – 140 kcal, a 100 gram...
Jesienią bardziej uaktywniają się schorzenia układu pokarmowego. Jemy więcej, bardziej tłusto i kalorycznie, uczucie senności zabijamy kolejnymi filiżankami kawy i napojami energetycznymi.