Bób: właściwości i PROSTE PRZEPISY - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Bób: właściwości i PROSTE PRZEPISY

Bób: właściwości i PROSTE PRZEPISY

Autor zdjęcia/źródło: Bób właściwości, Pixabay

Bób - właściwości i nałatwiejsze przepisy na to pyszne warzywo. Zawiera dużo białka, które jest świetnym odpowiednikiem dla białka pochodzenia zwierzęcego i z powodzeniem może się znaleźć w diecie osób, które muszą ograniczyć spożycie mięsa. Poza tym jest bogatym źródłem kwasu foliowego cennego dla kobiet w ciąży.

Bób - właściwości

Bób jest bogatym źródłem kwasu foliowego cennego dla kobiet w ciąży. Kwas foliowy zapobiega występowaniu wad rozwojowych płodu i wspomaga leczenie niedokrwistości. Bób wiąże  kwasy żółciowe w jelicie grubym, co obniża stężenie cholesterolu LDL we krwi. Ponadto bób ma niską zawartość sodu, jest bogaty w  potas i rozpuszczalny błonnik, który sprzyja redukcji poziomu cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi. 

Jeśli jednak mamy cukrzycę ciążową, poszukajmy innych źródeł kwasu foliowego. Indeks glikemiczny gotowanego bobu jest wysoki, w związku z tym bób stanowi zbyt duże obciążenie dla chorej trzustki. Z tego tez powodu jego spożywanie powinien ograniczyć każdy diabetyk. Warzywo to jeszcze niedawno  kojarzone z prostą i niewyrafinowaną kuchnią stało się w dniu dzisiejszym ważnym elementem wyszukanych dań. Na bób przepisy  to głównie sałatki i smaczne pasty do kanapek.

Bób Przepisy: Sałatka z bobu z mozarellą


Składniki:

  • 10 małych kulek mozarelli
  • 3 łyżki greckiego jogurtu
  • 8 plasterków cukinii
  • garść rukoli
  • filiżanka ugotowanego i obranego bobu
  • garść posiekanego szczypiorku

Na sos winegret:

  • łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • posiekany ząbek czosnku
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta pieprzu

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Na talerzu ukłożyć rukolę, cukinię i bób.
  2. Mozarellę wymieszać ze szczypiorkiem i jogurtem, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć ją na rukolę i bób.
  3. Polać sosem winegret i zjeść.

Bób Przepisy: Bób na ciepło z boczkiem i cebulą


Składniki:

  • 1/2 kg bobu
  • 5 plastrów chudego wędzonego boczku
  • mała młoda cebulka
  • 2 łyżeczki masła
  • sól i pieprz do smaku


Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę.
  2. Dodać ugotowany i obrany bób i smażyć około 10 minut, doprawić do smaku.
  3. Na drugiej suchej patelni wysmażyć plastry boczku i dodać je do bobu z cebulką.

Bób Przepisy: Pasta z bobu

Składniki:

  • 1/2 kg bobu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli i  mielonego pieprzu
  • szczypta suszonego oregano
  • kawałek papryczki chili
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka wody


Wykonanie  KROK PO KROKU:

  1. Bób ugotować, wystudzić i obrać.
  2. Dodać przyprawy, natkę, czosnek, sok z cytryny, oliwę i wodę.
  3. Całość zmiksować. Pasta powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
  4. Pastę  można przechowywać w lodówce do 2 dni.

 

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Pasta z fasoli na dwa sposoby>>

Potrawy z rzodkiewek - PYSZNE I ZDROWE>>

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika gocha2323
    gocha2323Ikona zgłaszania komentarza
    jak ja lubie bób!
  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Świetna przekąska! Pojawił się już świeżutki, można poszaleć!