Mniszek lekarski to jedna z najpopularniejszych i najczęściej występujących na polskich polach i łąkach roślina. Kwitnie żółtymi, dużymi kwiatami. Kwiatostany mniszka, osadzone są pojedynczo, na dość grubej,...
Siniaki, zwane również krwiakami, powstają najczęściej na skutek uderzenia lub silnego nacisku. Wówczas w tym miejscu, krew przez uszkodzoną ścianę naczynia dostaje się do tkanki podskórnej. Wyjątkiem jest zasinienie wokół oczodołu, które może być następstwem uderzenia...
Przyjmując leki rzadko zastanawiamy się nad tym, czy nasza codzienna dieta ma jakiś wpływ na ich przyswajanie, a w rezultacie na ich prawidłowe działanie! Tymczasem warto wiedzieć, że to, co jemy i pijemy, może mieć znaczący...
Jabłka to jedne z najbardziej popularnych, ale i najzdrowszych owoców spożywanych przez Polaków. Zjadane, jako świeży owoc zawierają witaminę C (8 mg w 100 g świeżego jabłka), większość innych witamin i minerałów (potas, żelazo, magnez), dużą ilość błonnika...
Wszystkie buraki obecnie uprawiane tj. pastewne, cukrowe, czerwone lub boćwina, pochodzą od dzikiego buraka który rośnie do dzisiaj na Bliskim Wschodzie, między wybrzeżami Morza Śródziemnego i Czarnego, w okolicach Morza Kaspijskiego i w Indiach. Obecnie burak czerwony uprawiany jest...
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) należy do rodziny pokrzywowatych. Jest rośliną trwałą. Rośnie na polach, miedzach, pod lasami, przy drogach leśnych, w sadach, wokół ogrodzeń, oraz wszędzie tam, gdzie trawa przez dłuższy czas jest nieskoszona.Osiąga ponad metr wysokości, ma czworokanciastą...
Moja niezmącona niczym radość trwała bardzo krótko, bo szybko pojawiło się mnóstwo obaw i lęków. To były wakacje i za kilka tygodni mieliśmy z Mężem lecieć na wakacje do Portugalii, które zaplanowaliśmy dużo wcześniej. Mnóstwo...
W żołądku dziecka występuje enzym nazywany chymozyną. Jest on odpowiedzialny za rozkład 85% kazeiny która znajduje się w mleku krowim. Dorosły człowiek (jak również dorosłe zwierzę) tego enzymu nie posiadają. Tak więc mleko krowie jest źle przyswajane przez dorosłych.
Badania kontrolne przeprowadza zwykle lekarz podstawowej opieki zdrowotnej we współpracy z pielęgniarką w tzw. poradni...
Miód jest bardzo zdrowy i nie trzeba o tym ( mam nadzieję) nikogo przekonywać. Jest łatwo przyswajalny przez organizm ludzki. Zawiera: węglowodany kwasy białko enzymy substancje...
Etiologia nadciśnienia tętniczego pierwotnego nie została w pełni ustalona. Uważa się, że odgrywają w niej rolę czynniki genetyczne i środowiskowe. Pozostałe przypadki to choroba o charakterze wtórnym, czyli jest dobrze znana przyczyna choroby, np. choroby nerek, miażdżyca, choroby gruczołów...