Miód jest bardzo zdrowy i nie trzeba o tym ( mam nadzieję) nikogo przekonywać.
Jest łatwo przyswajalny przez organizm ludzki.
Zawiera:
- węglowodany
- kwasy
- białko
- enzymy
- substancje bakteriobójcze
- wodę
- witaminy z grupy B,A C i K
- wszyatkie aminokwasy
- około 30 makro i mikroelementów
- inhibinę
Żelaza w miodzie jest niewiele, za to jest bardzo dobrze przyswajalne.
Miód jest zalecany dla choych:
- na serce
- wątrobę
- przy reumatyzmie
- anemii
- niedowadze
- złej przemianie materii
- podczas rekonwalescencji
- przed operacjami
Osobom zdrowym pomaga zachwać dobrą kondycję, uodparnia i wzmacnia.
Dzieci i mlodzież odniosą ze spożywania miodu duże korzyści. Miód wpływa na przyrost wagi, wzmacnia odporność, ułatwia rozwój umysłowy.
Dlatego - jedzmy miód!
( o sposobach przechowywania - w nstępnym artykule:)
(korzystaam przy opracowaniu z kalendarza 2010 P>H>U> DAZAR)