MIESIĄC PIERWSZY Z pierwszej zapłodnionej komórki nowego organizmu rozwija sie kilka milionów następnych komórek. Powstają zawiązki poszczególnych okładowi narządów wewnętrznych...
Ospę wietrzną wywołuje wirus ospy wietrznej Varicella-zoster virus – VZV. Jest ona niezwykle zakaźną chorobą, która nie musi być niebezpieczna dla większości populacji. Jednak istnieją pewne grupy ryzyka, które powinny szczególnie uważać na wirusa ospy. Ospa może być bowiem niebezpieczna dla kobiet...
Obserwuj swoje ciało! Twoje ciało, które zmieniało się przez całą ciążę, jest doskonale przygotowane do porodu. Zanim wszystko się zacznie, to ono będzie wysyłać Ci sygnały zwiastujące nadejście dziecka. Zmiana nastroju i utrata wagi Potrafisz od stanu euforii przejść do...
Powiększający się brzuszek staje się coraz większym obciążeniem dla miednicy i stawów biodrowych. Stąd ból w pachwinie w ciąży pojawia się dość często u kobiet w 2. i 3. trymestrze ciąży i narasta wraz z jej rozwojem. Zwykle nie jest on powodem do niepokoju, ale gdy pojawia...
Ukończenie 40 tygodnia ciąży jest uważane za koniec ciąży. Teraz poród może nastąpić w dowolnym momencie - także tym najmniej oczekiwanym. Dlatego wiele kobiet - głównie pierworódek...
Czym jest poronienie? Szacuje się, że ok....
Czym się objawia poporodowe zapalenie tarczycy? Poporodowe...
Dla każdej przyszłej mamy najważniejsze jest, aby dziecko było zdrowe. Dlatego właśnie okres ciąży to wyjątkowy czas, w którym przyszła mama powinna szczególnie na siebie uważać i nie ma w tym ani trochę przesady. Okres prenatalny to bardzo ważny czas dla rozwoju dziecka....
Krótkie przypomnienie czym jest Hashimoto: To choroba wywołująca pierwotną niedoczynność tarczycy i związana z przewlekłym limfocytowym zapaleniem gruczołu tarczowego. Kobiety chorują na nią znacznie częściej niż mężczyźni. Jeśli np. mama choruje na Hashimoto...
Każda ciąża jest inna i w trakcie jej trwania pojawia się wiele różnych zmian. To, co dzieje się w tym czasie z Twoim ciałem może Cię również niepokoić lub zastanawiać. Szczególne obawy wzbudza ból zwłaszcza ten pojawiający się w okolicy brzucha. Jednak ból brzucha w ciąży...
Po zapłodnieniu zarodek przemieszcza się jajowodem w kierunku macicy. Dociera tam ok. 6-7 dni po zapłodnieniu i właśnie w chwili zagnieżdżania się w błonie macicy może wystąpić krwawienie implantacyjne (inaczej zwane plamieniem). Może ono jednak pojawić się nawet do 12-14...
Poziom glukozy we krwi bada się w celu ewentualnego wykrycia: hiperglikemii (podwyższonego poziomu glukozy), hipoglikemii (obniżonego poziomu glukozy),...
31 TYDZIEŃ CIĄŻY Rozwój dziecka w 31 tygodniu ciąży Na tym etapie ciąży większość dzieci zajęło już tzw. położenie główkowe, leżąc głową w...
Familie.pl: Kiedy mówimy o nadżerce? Jakie są przyczyny powstawania nadżerki i czy jesteśmy w stanie je całkowicie wyeliminować?
Nie bagatelizuj nadciśnienia i mierz je podczas każdej wizyty kontrolnej u lekarza. Prawidłowe jego wartości to 120/70 mmHg, gdzie 120 oznacza ciśnienie skurczowe czyli wpompowania krwi do tętnic, natomiast druga wartość określa ciśnienie rozkurczowe odpowiadające okresowi...
Od zapłodnienia do implantacji zarodka Zapłodnienie to dopiero początek drogi do ciąży – dużą rolę odgrywa tzw. implantacja zarodka. Jest to proces, który polega na wnikaniu blastocysty w głąb błony śluzowej macicy. Nie da się wskazać konkretnego dnia, w którym dochodzi do zagnieżdżenia.
Żółtaczka w ciąży może mieć wiele przyczyn: zakażenia (wirusy, bakterie, grzyby i pasożyty), leki, substancje...
1. Co to jest naturalne planowanie rodziny? Tym terminem (zapisywanym często w postaci skrótu: NPR) określa się taki sposób praktykowania odpowiedzialnego rodzicielstwa, na który składają się dwa...
Wapń to bardzo ważny pierwiastek, który przede wszystkim stanowi budulec kości, zębów, naczyń krwionośnych, paznokci i włosów. Ponadto bierze on udział w wielu przemianach enzymatycznych i odpowiada za prawidłową pracę mięśni w tym również serca. Wapń uczestniczy także w procesach zapalnych, kaskadzie...
Sezon letni wiążę się ze szczytem zachorowań na zatrucia pokarmowe. Zwłaszcza gdy, przez dłuższy czas temperatura powietrza oscyluje wokół 30 stopni Celsjusza. Szybszemu psuciu się żywności najbardziej sprzyja jej niewłaściwe przechowywanie – zbyt długo poza lodówką, częściowe...