Dynia to warzywo niezwykle bogate w składniki odżywcze. Warto jednak pamiętać, że kaloryczność dyni różni się zależnie od jej gatunku. Indeks glikemiczny ugotowanej dyni wynosi 64-71, co jest dość wysoką wartością. Jednak ma ona niski ładunek glikemiczny (GL 3). Miąższ dyni...
Grzyby mają wielu amatorów, a ich smak i aromat niekiedy jest nie do przecenienia. Grzyby stanowią dość dobre źródło witamin B, szczególnie ryboflawiny i niacyny. Znajdziemy w nich również sporo składników mineralnych – potas, fosfor i magnez. Czy zatem można dać dziecku grzyby? I od jakiego wieku...
Dowiedz się, jak komponować posiłki, aby PMS pozostał tylko bolesnym wspomnieniem. Co to jest PMS? Zespół Napięcia Przedmiesiączkowego charakteryzuje się niejednorodnymi objawami, które mogą być podobne do wielu innych dolegliwości i chorób. Zakłada...
Gruszki to owoce sezonowe, popularne w naszym kraju. Dojrzale są słodkie i pyszne. Jak się okazuje zawierają tez sporo witamin i minerałów. Co można zrobić z gruszek? Mamy kilka ciekawych propozycji i przepisów na gruszki. Sezon na gruszki...
Rozpoczęcie roku szkolnego to zawsze duże emocje dla dziecka. Ten czas ma wyjątkowe znaczenie zwłaszcza dla przedszkolaków i pierwszoklasistów, bo to dla dzieci nowe sytuacje, przeżycia, a także często nowe środowisko. Koniec wakacji, to również okres wyzwań dla starszych uczniów, na których czekają...
Celebrowanie wspólnego śniadania, zwłaszcza w weekendy, kiedy mamy więcej czasu, wzmacnia rodzinne więzi i sprzyja wytworzeniu u dzieci zdrowych nawyków żywieniowych. Jednak o dobre i wartościowe śniadania dla dziecka warto dbać codziennie, bo tylko wtedy maluch będzie się zdrowo i harmonijnie rozwijał. Dobre...
Buraczki na zimę do słoików – dlaczego są takie dobre? Znakomite buraczki na zimę to nie tylko mnóstwo smaku i wyrazistego aromatu. To przede wszystkim cała masa właściwości prozdrowotnych, o których nie można zapomnieć. Buraki znane są głównie jako dobre źródło żelaza, jednak...
Czy wiesz, że pszczoły muszą zebrać nektar z około 4 mln kwiatów, żeby powstał 1 kg miodu? To jasne, że określamy go mianem „płynnego złota”. Bezcenny składnik kosmetyków, deserów i motyw przewodni w ekskluzywnych SPA. Gdybym tak mogła urządzić sobie inspirowane...
Decyzja o powiększeniu rodziny to bardzo ważny moment w życiu, któremu towarzyszy wiele emocji, w tym także lęk o to, czy wszystko przebiegnie tak, jak powinno. Nie wszystko można w pełni kontrolować, jednak prowadząc zdrowy styl życia, wykonując profilaktyczne badania i suplementując odpowiednie...
Bób jest warzywem strączkowym i sezonowym, który najczęściej spotykamy w zupach, sałatkach, ale bywa jedzony także osobno. Bób w ciąży może się okazać skarbnicą witamin i minerałów, tak ważnych da ciężarnych. Ale okazuje się, że nie wszystkie przyszłe mamy powinny jeść bób. Kiedy wolno jeść...
Syrop z cebuli – właściwości prozdrowotne Syrop z cebuli to jeden z najważniejszych syropów...
Według szacunkowych danych około 15% dorosłych Polaków cierpi na alkoholizm. Alkoholizm jest jednym z największych zagrożeń dla zdrowia i życia człowieka. Alkoholicy muszą zdobyć się na wiele wyrzeczeń i przejść przez długi, trudny, pracochłonny i żmudny proces podczas całościowej terapii leczenia...
Sezon na szparagi trwa u nas wyjątkowo krótko. Szparagi pojawiają się wczesną wiosną i wtedy są najpopularniejsze, ale w miarę możliwości warto to zielone warzywo jeść cały rok. Szparagi zawierają bowiem wiele cennych witamin i minerałów. Warzywo to pochodzi z obszarów Basenu Morza Śródziemnego i...
Arbuz, to owoc uwielbiany przez wiele osób – głownie ze względu na słodki i soczysty smak. Jednak arbuz ma również wiele walorów odżywczych, dzięki czemu nie tylko skutecznie gasi pragnienie, ale również odżywia. Od kiedy arbuz dla niemowlaka? Rozszerzając dietę dziecka...
Rozszerzanie diety dziecka warto robić powoli, sprawdzając przy okazji, czy dziecko nie ma alergii na nowe pokarmy. Od kiedy buraki dla dziecka? Buraczki w diecie dziecka mogą pojawić się już po 6 miesiącu życia. Są one chętnie jedzone przez dzieci ze względu na swój czerwony kolor...
Rzeżucha jest obowiązkową rośliną na wielkanocnym stole, dlatego warto już wcześniej zadbać, aby ładnie wyrosła do świąt. Kiedy posadzić rzeżuchę na Wielkanoc? Wyjaśniamy też, jakie ma zalety. Rzeżucha na Wielkanoc – kiedy ja posadzić i dlaczego warto? Rzeżucha,...
Syrop klonowy – krótka historia powstania Syrop z klonu jest wytwarzany przede wszystkim w Ameryce Północnej, czyli w Kanadzie oraz USA. Określa się go jako kanadyjskie płynne złoto. Pierwsi pozyskiwali go Indianie – najpierw zdobywali sok z drzewa, a następnie wykorzystali...
§1 Wstęp Niniejszy regulamin (zwany dalej: „Regulaminem”) określa zasady przeprowadzenia testowania (zwanego dalej "konkursem") "TESTOWANIE: Wzmocnij dziecko na wiosnę! NAGRODY", który...
Wiosna to bardzo radosny czas – dni stają się dłuższe, robi się cieplej i więcej czasu przebywamy na dworze. Po chłodnych miesiącach spędzonych głównie w zamkniętych pomieszczeniach, warto zadbać...
Dbanie o siebie powinno stać się codziennym nawykiem. Dlatego warto małymi krokami, powoli, wprowadzać zmiany, które pozwolą nam się cieszyć lepszy zdrowiem, samopoczuciem i urodą. Na wiosnę warto przemyśleć zmianę diety na taką, która będzie wspomagać organizm i doda energii. Postaw więc...