ZUPA SZCZAWIOWA
Składniki:
- łyżka masła,
- marchewka,
- pietruszka,
- cebula,
- 2 ziemniaki,
- bulion,
- 2 garście liści szczawiu,
- sól, pieprz, 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela ang., 1 łyżeczka oregano,
- ½ szklanki śmietanki kremowej 30%
- Dodatkowo: jajko ugotowane na twardo
Wykonanie:
Obrać i pokroić marchewkę i pietruszkę. Roztopić w garnku masło i włożyć marchewkę i pietruszkę. Przyprawić solą i cukrem. Dusić przez 5 minut. Pokroić cebulę i dodać. Gotować do miękkości warzyw i uważać żeby cebula się nie przykleiła. Obrać, pokroić ziemniaki i dodać z bulionem. Dodać listki, ziele, oregano, doprawić sola i pieprzem. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Dodać szczaw. Wlać śmietankę. Podawać z jajkiem.
zdjęcia pixabay.com