Wielkanocne nowości na Twoim stole! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Wielkanocne nowości na Twoim stole!

Te święta nie tylko mogą być pyszne, lecz także możesz uczynić je wyjątkowymi! Sprawdź nietypowe potrawy jakie w tym roku mamy odwagę serwować naszym rodzinom. Wyboru dokonał cały zespół familie.pl. Czy Ty też jesteś gotowa na wybór?

WYBÓR MONIKI - PASZTECIKI Z MIĘSEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM

SKŁADNIKI 6 PORCJI, OK. 18 SZTUK

  • 70 g chałki lub bułki
  • 80 ml mleka
  • 250 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 250 g filetu z indyka
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 1 i 1/2 łyżki sosu sos worcestershire
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 270 g ciasta francuskiego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki sezamu




Zdjęcie: Pixabay.com

 PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU:

  1. Chałkę zalać mlekiem i namoczyć przez ok. 10 minut. Włożyć ją do pojemnika melaksera i rozmiksować na papkę.
  2. Dodać mieloną łopatkę, pokrojony na kawałki filet z indyka, chrzan, sos worcestershire, majeranek i razem dokładnie poszatkować. Zdjęcie: Pixabay.com
  3. Dodać 1 jajko i doprawić wszystko solą oraz pieprzem. Zmiksować.
  4. Układać wałek z nadzienia wzdłuż krótszego brzegu ciasta wykorzystując 1/3 nadzienia, zawinąć roladkę i przyciąć ciasto, zlepić łączenie. Znów powtórzyć z kolejną porcją nadzienia i ciasta, przyciąć. Z pozostałej 1/3 ciasta i nadzienia zrobić to samo.
  5. Otrzymamy 3 roladki. Można też kwadratami ciasta wykładać posmarowane olejem wgłębienia do muffinów, do środka wkładając farsz.
  6. Piekarnik nagrzać do 210 stopni C. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, a w muffinach również farsz. Posypać sezamem i szczyptą majeranku.
  7. Rolady pokroić na kawałki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 25 minut.

Najnowsze komentarze