PASTA JAJECZNA Z AVOKADO PODAWANA NA GRZANKACH
Składniki:
- 3 ugotowane jajka
- 1/2 małego ząbka czosnku
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka oliwy extra vergine
- 3 łyżki listków kolendry (lub rzeżuchy) + do dekoracji
- opcjonalnie 1 - 2 łyżeczki majonezu
- Dodatki: ciabatta lub grzanki
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Ugotować jajka (włożyć do ciepłej wody i gotować 5 i 1/2 minuty od momentu zagotowania wody, następnie szybko zalać zimną wodą i ostudzić). Obrać ze skorupek, posiekać w kosteczkę i włożyć do miseczki.
- Czosnek zetrzeć, posolić.
- Awokado umyć, obrać, miąższ pokroić w kosteczkę, usunąć pestkę.
- Awokado skropić sokiem z cytryny i wymieszać razem z czosnkiem.
- Przełożyć do jajek, wymieszać i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
- Dodać oliwę oraz opcjonalnie majonez, kolendrę lub rzeżuchę. Wymieszać (część pasty można rozgnieść widelcem).
- Podawać od razu na pieczywie lub w salaterce z pieczywem obok. Można udekorować kolendrą lub rzeżuchą.
ZOBACZ WIĘCEJ:
Sałatka z jajkiem – SZYBKIE PRZEPISY>>>