Przystawki na Wielkanoc – przepisy NIEBANALNE! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Przystawki na Wielkanoc – przepisy NIEBANALNE!

Jesteś banalna w kuchni? Kiedyś nie byłaś… Kiedyś wdrapywałaś się przez żołądek do serca, a teraz? Koniec z obwinianiem się, za partnerskie niepowodzenia. Trzy przystawki na Wielkanoc i Twój łakomczuch zaśpiewa Tobie wiosenną lambadę pod balkonem. Eh… gdyby życie było takie proste jak te przepisy…

PASTA JAJECZNA Z AVOKADO PODAWANA NA GRZANKACH

Składniki:

  • 3 ugotowane jajka
  • 1/2 małego ząbka czosnku
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy extra vergine
  • 3 łyżki listków kolendry (lub rzeżuchy) + do dekoracji
  • opcjonalnie 1 - 2 łyżeczki majonezu
  • Dodatki: ciabatta lub grzanki

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Ugotować jajka (włożyć do ciepłej wody i gotować 5 i 1/2 minuty od momentu zagotowania wody, następnie szybko zalać zimną wodą i ostudzić). Obrać ze skorupek, posiekać w kosteczkę i włożyć do miseczki.
  2. Czosnek zetrzeć, posolić.
  3. Awokado umyć, obrać, miąższ pokroić w kosteczkę, usunąć pestkę.
  4. Awokado skropić sokiem z cytryny i wymieszać razem z czosnkiem.
  5. Przełożyć do jajek, wymieszać i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  6. Dodać oliwę oraz opcjonalnie majonez, kolendrę lub rzeżuchę. Wymieszać (część pasty można rozgnieść widelcem).
  7. Podawać od razu na pieczywie lub w salaterce z pieczywem obok. Można udekorować kolendrą lub rzeżuchą.


ZOBACZ WIĘCEJ:

Sałatka z jajkiem – SZYBKIE PRZEPISY>>>




Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Patrycja Sobolewska
    Patrycja SobolewskaIkona zgłaszania komentarza
    bardzo smacznie :)
  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Mniam mniam....! Pyszności! Samymi przystawkami można się najeść!