Jaka konsystencja?
Pierwsze posiłki malucha powinny mieć gładką, kremową konsystencję i być niewiele gęstsze od mleka - najlepiej by owocowa czy warzywna papka delikatnie spływała z łyżeczki. To ważne, ponieważ zbyt duże kawałki warzyw i owoców, jak np. ziarna kasz nie są trawione i zalegają w jelitach dziecka. Może to być przyczyną stolca ze śluzem, fermentacyjnego lub nawet biegunki – donosi serwis Dziecisawazne.pl.
Sprawdzone sposoby mam na małych niejadków |
Z każdym tygodniem konsystencja dań powinna być coraz gęstsza. Około 8. miesiąca życia nie musisz już dokładnie przecierać zupki dziecka – mogą się w niej znajdować niewielkie, ale wyczuwalne grudki – czytamy w portalu 100dni.pl. Z kolei około 9. miesiąca życia konsystencja podawanych dziecku potraw powinna zachęcać do gryzienia i żucia. Nie przejmuj się jeśli Twój maluch nie ma jeszcze ząbków – jego dziąsła są na tyle twarde, że bez trudu poradzą sobie z pogryzieniem miękkich grudek jedzenia. Zmiana konsystencji posiłków jest bardzo ważna w rozwoju aparatu mowy dziecka, dlatego dbaj, by w ciągu pierwszych miesięcy wprowadzania nowych dań do diety konsystencja posiłków zmieniała się od prawie płynnych do wymagających pogryzienia.
Obserwuj reakcje
Na początek maluszek powinien spożywać dania jednoskładnikowe. Z prostej przyczyny – jeśli po zjedzeniu papki składającej się z marchewki, dyni i ziemniaka u dziecka wystąpi ból brzuszka lub luźny stolec, rodzic nie będzie wiedział, który z produktów był odpowiedzialny za pojawienie się objawów nietolerancji.
Kiedy wprowadzać dzieciom "domowe" jedzenie? |
– Ponieważ układ trawienny niemowlęcia nie jest jeszcze w pełni rozwinięty, wprowadzanie nowych smaków powinno odbywać się pojedynczo, przy uwzględnieniu 4-5 dniowej przerwy między poszczególnymi produktami. Dzięki temu będziemy mogli na bieżąco obserwować reakcje malucha – mówi dietetyk Aneta Dylak. To ważne ponieważ w dzisiejszych czasach ponad połowa dzieci ma alergie lub nietolerancje pokarmowe – dodaje.
Niepokojące objawy, które mogą świadczyć o alergii lub nietolerancji to m.in.: astma, świąd, kolka, wymioty, wzdęcia, biegunka, wysypka, nieżyt nosa, zapalenie zatok, zmęczenie, nadmierne pobudzenie czy nieprawidłowy przyrost wagi.