SYROP Z MALIN
Klasyka wakacyjnej i zimowej odporności. Maliny latem warto jeść w każdej formie i warto te smaki przechowywać na zimę.
Składniki:
- 1 kg malin,
- 600 g cukru,
- 500 ml wody,
- sok wyciśnięty z jednej cytryny około 50 ml.
Wykonanie:
Wypłukać maliny i przełożyć do garnka. Dodać wodę i postawić na gazie. Mieszając, gotować przez 5 minut. Przecedzić maliny przez sito. (Resztki z malin, które zostają na sicie można wykorzystać do dżemu, ciasta lub lodowego deseru.) Poczekać aż syrop ostygnie. Dodać cukier i sok z cytryny. Wymieszać i ponownie włączyć gaz na 10 minut. Zebrać pianę, jeśli się pojawi. Rozlać do wyparzonych słoiczków lub buteleczek i mocno zakręcić. Postawić do góry dnem do wystudzenia. Jeśli któryś słoiczek lub buteleczka nie złapały i odskakuje od nich zakrętka można je pasteryzować.
Takie lekarstwa z natury to doskonały upominek dla bliskich, gości i na inne miłe okazje, kiedy tylko chcemy komuś życzyć zdrowia i choć odrobiną odporności kogoś obdarować. Nie zapominajcie też oczywiście o sobie, bo zdrowie rodziców to skarb!