W lipcu będziemy czerpać z natury to co najlepsze i to co mamy pod ręką. Dojrzałe i soczyste maliny możemy przynosić do domu w tonach, ponieważ doskonale sprawdzą się w domowych konfiturach, kompotach i sokach, ale dla nas najważniejszy będzie oczywiście syrop, który można przechować także do zimy. Podczas rodzinnych spacerów warto wpaść na świeże liście mięty. Jeśli macie ją z kolei we własnych ogrodach lub u uprzejmej sąsiadki to grzechem byłoby nie popijać mrożonego naparu z miętą, która doskonale ugasi pragnienie. My przedstawiamy trochę mniej znany przepis na pesto z mięty o wspaniałych właściwościach. Na zakończenie koktajlowa niespodzianka, która wzmacnia nasze zdrowie i urodę, a co ważne, także świetnie smakuje dzieciom!
Leki z natury? SPRAWDZONE PRZEPISY!
PESTO Z MIĘTY
Mięta pięknie pachnie i działa ochładzająco w upały. Zawsze warto pić wodę z jej dodatkiem. Wystarczy kilka listków na dzbanek, a smak zmienia się diametralnie. Podajemy przepis na pesto w którym kumulują się wszystkie dobre właściwości tego niezłego ziółka:
- reguluje pracę wątroby,
- rozluźnia organizm,
- poprawia nastrój,
- pomaga przy problemach żołądkowych,
- świetna na poranne mdłości,
- łagodzi wzdęcia,
- rozszerza drogi oddechowe,
- Nakładana na twarz ujędrnia ją, a oparzoną skórę znieczula i przyjemnie chłodzi.
Składniki:
- porządne 3 garście liści świeżej mięty,
- szczypta soli,
- sok z cytryny,
- sproszkowany kumin,
- nasiona kolendry.
*Jeśli Twój blender sobie nie radzi możesz dodać trochę jabłka.
Wykonanie: Zmiksuj składniki na pastę i kosztuj kiedy tylko masz ochotę!