Chłodnik z łososiem na białym barszczu
Dodane przez plomien
Składniki:
• 2 torebki białego barszczu
• 15 dag wędzonego łososia
• 200ml śmietany
• Cytryna
• ½ pęczka koperku
• Mały por
• 4 listki sałaty lodowej
• Sól, pieprz
• Gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzenia:
Barszcz ugotuj według przepisu na opakowaniu i ostudź. Do wystudzonego dodaj śmietanę, sałatę pokrojoną w paski, pora w pierścionki i 2/3 grubo posiekanego koperku. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Dołóż łososia pokrojonego w paski (trochę zostaw do dekoracji). Wstaw na 20 minut do lodówki. Podawaj porcje ozdobione paseczkami łososia i gałązkami pozostałego koperku. Możesz też dodać po kilka cząstek jajka ugotowanego na twardo.