-
41
Joaśka35
Zarejestrowany: 11-06-2010 18:03 .
Posty: 8329
2015-06-27 19:47:49
27 czerwca 2015 19:47 | ID: 1232062
Stokrotka (2015-06-15 21:14:33)
Joaśka35 (2015-06-15 19:53:04)
Dużo robię przetworów :ogórki w occie, kiszone,sałatki, papryka marynowana, buraczki w słoiki, dżem z cukini, kompoty, miód z mniszka...
A jak robisz dżem z cukini? Można dostać przepis?
proszę przepis
5 kg cukinii
1 kg cukru
4 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe
5 łyżeczek kwasku cytrynowego
1 olejek pomarańczowy lub cytrynowy
Cukinie obrać i wydrążyć nasiona.Połowę cukinii pokroić w kosteczkę a drugą połowę zetrzeć na tarku o dużych oczkach.Smażyć aż zgęstnieje.Pod koniec smażenia gdy dżem będzie gęsty i jednolity dodać cukier,galaretki ,kwasek i olejek.Całość smażyć jeszcze 30 minut.Nakładać do słoików i szybko zakręcać.
Smacznego!!!
-
42
Joaśka35
Zarejestrowany: 11-06-2010 18:03 .
Posty: 8329
2015-06-27 19:48:54
27 czerwca 2015 19:48 | ID: 1232063
Stokrotka (2015-06-13 19:55:47)
Soki, dżemiki, galaretki.. Sezon truskawkowy prawie się kończy.. niebawem zaczną się inne pyszności, ogóreczki na wszelkie sposoby! Właśnie takie swoje są najlepsze.. fakt, trzeba troszkę pracy w nie włożyć ale jak miło potem wyciągnąć w zimie..
Czy już pomalutku czynicie przygotowania zapasów na zimę?
nie czynimy ,bo jeszcze nie ma z czego
-
43
ewewita1383
Zarejestrowany: 13-10-2011 16:48 .
Posty: 7303
2015-06-28 00:14:09
28 czerwca 2015 00:14 | ID: 1232109
truskawki porobione ,jeszcze dżemik muszę zrobić :)
porzeczki w tym roku ani jednej nie mam i mieć już nie będę ,bo kaczki mi zjadły -wszystkie objadły -niewarte :(
-
44
wamat
Zarejestrowany: 01-10-2009 12:38 .
Posty: 4075
2015-06-28 14:07:31
28 czerwca 2015 14:07 | ID: 1232202
Zerwałam dobry kilogram czerwonej porzeczki i nie wiem co z niej zrobić. Sok nie, bo za mało. Kompot? Dżem?Nie mam pomysłu. Krzaczki młode, pierwszy plon.
-
45
Dunia
Zarejestrowany: 10-03-2011 17:24 .
Posty: 18894
2015-06-28 17:23:27
28 czerwca 2015 17:23 | ID: 1232224
wamat (2015-06-28 14:07:31)
Zerwałam dobry kilogram czerwonej porzeczki i nie wiem co z niej zrobić. Sok nie, bo za mało. Kompot? Dżem?Nie mam pomysłu. Krzaczki młode, pierwszy plon.
Dodaj cukru i zagotuj aż rozpuści się cukier. Potem przez sito przelej do małych słoiczków. Zakręć szybko słoiczki. I koniec. Sok zamieni się w galaretkę.
-
46
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2015-06-28 17:26:49
28 czerwca 2015 17:26 | ID: 1232227
Dunia (2015-06-28 17:23:27)
wamat (2015-06-28 14:07:31)
Zerwałam dobry kilogram czerwonej porzeczki i nie wiem co z niej zrobić. Sok nie, bo za mało. Kompot? Dżem?Nie mam pomysłu. Krzaczki młode, pierwszy plon.
Dodaj cukru i zagotuj aż rozpuści się cukier. Potem przez sito przelej do małych słoiczków. Zakręć szybko słoiczki. I koniec. Sok zamieni się w galaretkę.
Moja mama tak robi i z czarnej i czerwonej. Jest wyśmienity!
-
47
Dunia
Zarejestrowany: 10-03-2011 17:24 .
Posty: 18894
2015-06-29 20:25:04
29 czerwca 2015 20:25 | ID: 1232510
Zrobiłam jeszcze 7 pojemniczków musu truskawkowego. Mam w sumie 27 sztuk.
-
48
wamat
Zarejestrowany: 01-10-2009 12:38 .
Posty: 4075
2015-06-29 21:53:12
29 czerwca 2015 21:53 | ID: 1232534
Dunia (2015-06-28 17:23:27)
wamat (2015-06-28 14:07:31)
Zerwałam dobry kilogram czerwonej porzeczki i nie wiem co z niej zrobić. Sok nie, bo za mało. Kompot? Dżem?Nie mam pomysłu. Krzaczki młode, pierwszy plon.
Dodaj cukru i zagotuj aż rozpuści się cukier. Potem przez sito przelej do małych słoiczków. Zakręć szybko słoiczki. I koniec. Sok zamieni się w galaretkę.
Po obraniu porzeczek stwierdziłam, że nie jest tak mało. Wrzuciłam jeszcze poziomki, resztki truskawek i... natawiłam wino.
Ostatnio edytowany: 29-06-2015 21:53, przez: wamat
-
49
gocha2323
Zarejestrowany: 23-04-2013 20:58 .
Posty: 12534
2015-06-29 21:59:05
29 czerwca 2015 21:59 | ID: 1232540
zrobiłam dżem z jagód i dżem z porzeczki czerwonej:)
-
50
Sonia
Zarejestrowany: 06-01-2010 16:15 .
Posty: 112855
2015-06-29 22:01:51
29 czerwca 2015 22:01 | ID: 1232544
gocha2323 (2015-06-29 21:59:05)
zrobiłam dżem z jagód i dżem z porzeczki czerwonej:)
Już??? Muszę zapytać sąsiada co i jak...On ma mnóstwo czerwonej porzeczk, ale nie wykorzystuje i co roku ja ją obrywam,..
-
51
Sonia
Zarejestrowany: 06-01-2010 16:15 .
Posty: 112855
2015-06-29 22:02:47
29 czerwca 2015 22:02 | ID: 1232546
wamat (2015-06-29 21:53:12)
Dunia (2015-06-28 17:23:27)
wamat (2015-06-28 14:07:31)
Zerwałam dobry kilogram czerwonej porzeczki i nie wiem co z niej zrobić. Sok nie, bo za mało. Kompot? Dżem?Nie mam pomysłu. Krzaczki młode, pierwszy plon.
Dodaj cukru i zagotuj aż rozpuści się cukier. Potem przez sito przelej do małych słoiczków. Zakręć szybko słoiczki. I koniec. Sok zamieni się w galaretkę.
Po obraniu porzeczek stwierdziłam, że nie jest tak mało. Wrzuciłam jeszcze poziomki, resztki truskawek i... natawiłam wino.
Pani Wando, czy mogę się wprosić na degustację?? Hi hi hi...
-
52
wamat
Zarejestrowany: 01-10-2009 12:38 .
Posty: 4075
2015-06-29 22:22:26
29 czerwca 2015 22:22 | ID: 1232558
Sonia (2015-06-29 22:02:47)
wamat (2015-06-29 21:53:12)
Dunia (2015-06-28 17:23:27)
wamat (2015-06-28 14:07:31)
Zerwałam dobry kilogram czerwonej porzeczki i nie wiem co z niej zrobić. Sok nie, bo za mało. Kompot? Dżem?Nie mam pomysłu. Krzaczki młode, pierwszy plon.
Dodaj cukru i zagotuj aż rozpuści się cukier. Potem przez sito przelej do małych słoiczków. Zakręć szybko słoiczki. I koniec. Sok zamieni się w galaretkę.
Po obraniu porzeczek stwierdziłam, że nie jest tak mało. Wrzuciłam jeszcze poziomki, resztki truskawek i... natawiłam wino.
Pani Wando, czy mogę się wprosić na degustację?? Hi hi hi...
Oczywiście tylko trzeba trochę poczekać. Pamiętam, że dawno (na gospodarstwie) każdego roku było wino z "świętojanków" Kto zna taką nazwę???
-
53
Sonia
Zarejestrowany: 06-01-2010 16:15 .
Posty: 112855
2015-06-29 23:11:22
29 czerwca 2015 23:11 | ID: 1232561
Zerwałam dobry kilogram czerwonej porzeczki i nie wiem co z niej zrobić. Sok nie, bo za mało. Kompot? Dżem?Nie mam pomysłu. Krzaczki młode, pierwszy plon.
Dodaj cukru i zagotuj aż rozpuści się cukier. Potem przez sito przelej do małych słoiczków. Zakręć szybko słoiczki. I koniec. Sok zamieni się w galaretkę.
Po obraniu porzeczek stwierdziłam, że nie jest tak mało. Wrzuciłam jeszcze poziomki, resztki truskawek i... natawiłam wino.
Pani Wando, czy mogę się wprosić na degustację?? Hi hi hi...
Oczywiście tylko trzeba trochę poczekać. Pamiętam, że dawno (na gospodarstwie) każdego roku było wino z "świętojanków" Kto zna taką nazwę???
Po zimnej Ance??
-
54
wamat
Zarejestrowany: 01-10-2009 12:38 .
Posty: 4075
2015-06-30 12:21:31
30 czerwca 2015 12:21 | ID: 1232636
Sonia (2015-06-29 23:11:22)
Zerwałam dobry kilogram czerwonej porzeczki i nie wiem co z niej zrobić. Sok nie, bo za mało. Kompot? Dżem?Nie mam pomysłu. Krzaczki młode, pierwszy plon.
Dodaj cukru i zagotuj aż rozpuści się cukier. Potem przez sito przelej do małych słoiczków. Zakręć szybko słoiczki. I koniec. Sok zamieni się w galaretkę.
Po obraniu porzeczek stwierdziłam, że nie jest tak mało. Wrzuciłam jeszcze poziomki, resztki truskawek i... natawiłam wino.
Pani Wando, czy mogę się wprosić na degustację?? Hi hi hi...
Oczywiście tylko trzeba trochę poczekać. Pamiętam, że dawno (na gospodarstwie) każdego roku było wino z "świętojanków" Kto zna taką nazwę???
Po zimnej Ance??
Nie, na czerwone porzeczki mowiło się świętojanki, bo dojrzewały na św. Jana
-
55
oliwka
Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57 .
Posty: 161880
2015-06-30 22:44:51
30 czerwca 2015 22:44 | ID: 1232737
Dzisiaj narwaliśmy koperek na zimę do zamrożenia... od tego zaczynamy nasze zimowe zapasy...
-
56
usunięty użytkownik
2015-07-01 11:18:12
1 lipca 2015 11:18 | ID: 1232773
oliwka (2015-06-30 22:44:51)
Dzisiaj narwaliśmy koperek na zimę do zamrożenia... od tego zaczynamy nasze zimowe zapasy...
Też właśnie muszę narwać koperku ;)
-
57
Kamila2010
Zarejestrowany: 14-06-2010 23:25 .
Posty: 10745
2015-07-01 23:06:32
1 lipca 2015 23:06 | ID: 1232853
aguska798 (2015-07-01 11:18:12)
oliwka (2015-06-30 22:44:51)
Dzisiaj narwaliśmy koperek na zimę do zamrożenia... od tego zaczynamy nasze zimowe zapasy...
Też właśnie muszę narwać koperku ;)
ja się jeszcze wstrzymuje,poczekam na późniejszy koper,narazie rwiemy tyle ile do ziemniaków,czy sałatek,zup
-
58
oliwka
Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57 .
Posty: 161880
2015-07-01 23:12:54
1 lipca 2015 23:12 | ID: 1232855
Kamila2010 (2015-07-01 23:06:32)
aguska798 (2015-07-01 11:18:12)
oliwka (2015-06-30 22:44:51)
Dzisiaj narwaliśmy koperek na zimę do zamrożenia... od tego zaczynamy nasze zimowe zapasy...
Też właśnie muszę narwać koperku ;)
ja się jeszcze wstrzymuje,poczekam na późniejszy koper,narazie rwiemy tyle ile do ziemniaków,czy sałatek,zup
U nas musieliśmy koniecznie wyrwać bo cały warzywniak był w nim, swat też nasz przyszedł i sobie narwał a i tak jeszczego sporo zostało, będzie do składania ogórków...
W warzywach las jego jest... he he he...ale warzywka fajnie rosną...
-
59
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2015-07-02 21:26:31
2 lipca 2015 21:26 | ID: 1233036
No to ja mięty nasusze, będzie na zimowe herbatki..
-
60
oliwka
Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57 .
Posty: 161880
2015-07-12 13:45:33
12 lipca 2015 13:45 | ID: 1234707
Dzisiaj robimy dżem z czarnej porzeczki a jutro sok... Dostaliśmy od kolegi męża całą skrzynkę a i na działeczce mamy swoje to po niedzieli trzeba będzie już zrywać...