Robiąc przegląd produktów spożywczych, które kupujemy w sklepie, można zauważyć, że zwiększa się ilość tych z dodatkiem słodzików. Słodzik znajdziemy w gumach do żucia, napojach gazowanych, cukierkach, żelkach a przede wszystkich w produktach dla diabetyków....
O konieczności zjadania śniadania – pierwszego i drugiego - nie trzeba już nikogo przekonywać. Posiłki te są szczególnie ważne w przypadku dzieci, dostarczają im bowiem „paliwa” na początek całego, pełnego wrażeń dnia. Wedle Instytutu Żywności i Żywienia śniadania powinny zapewnić około 30...
Masło orzechowe to smakowity dodatek do kanapek, sałatek, zup, a nawet smoothie. Zrobienie masła orzechowego w domu nie zajmie nam wiele czasu, a przepis na nie jest wyjatkowo prosty. Domowy przepis na masło orzechowe pozwoli Ci uniknąć sztucznych dodatków, cukru i konserwantów. Jak...
Słodziki są sztuczne Podstawowym zarzutem dla słodzików jest to, że są one uważane za sztuczne. Zwolennicy tej teorii przekonują, że substancje, które nie istnieją naturalnie w przyrodzie na pewno wpływają negatywnie na nasze zdrowie. Czy jednak jest to prawdą? Wiele słodzików, które...
Uprawa roślin jadalnych jest możliwa właściwie na każdym tarasie lub balkonie, gdzie dociera światło słoneczne. Jedynym przeciwwskazaniem jest bezpośrednie sąsiedztwo z bardzo ruchliwymi ciągami komunikacyjnymi, gdyż zazwyczaj wiąże się ono z dużą ilością kurzu i innymi zanieczyszczeniami powietrza....
Myśląc o gofrach w wyobraźni czujesz ich słodki zapach i przypominają Ci się wyjazdy nad morze lub wakacyjne festyny, gdzie można zajadać się takimi pysznościami? Nie musisz czekać aż do wakacji, aby cieszyć się tym przysmakiem, bo zrobisz je sama w domu. Mamy dla Ciebie...
Dla noworodka i niemowlaka najlepszym napojem i zarówno pokarmem jest mleko mamy. Gdy rozszerzasz dietę maluszka ok. 5-6 miesiąca życia podstawowym napojem obok pokarmu z piersi staje się
Cukier niezdrowy jest i kropka. W świetle najnowszych badań nie ma co cukrowi cukrzyć. Dlatego im dłużej da się go uniknąć w diecie dziecka, tym lepiej dla jego odporności na infekcje i choroby. Czym jednak byłoby życie dziecka bez słodkich chwil zapomnienia? Oto czym warto i można dosładzać potrawy...
Kurkuma, to kłącze ostryżu przypominające swoim wyglądem imbir, a jego substancją bioaktywną, nadającą charakterystyczny żółty kolor jest kurkumina. Wyciąg z niej jest naturalnym środkiem o działaniu przeciwzapalnym, antyoksydacyjnym i przeciwwirusowym,...
Przez wieki plemiona Paragwaju, Boliwii i Brazylii stosowały stewię, jako substancję słodzącą i leczniczą. Zapisy historyczne potwierdzają, że Indianie...
Pewnie część z Was od razu pomyślała, że to zdecydowanie przesada? Ciasteczko albo batonik od czasu do czasu, to przecież nie taka katastrofa żywieniowa, nieprawdaż? To zależy, jak starannie...
Ostatnio przydarzyła mi się dziwna i komiczna zarazem sytuacja. Stałam w kolejce, w sklepie. Przede mną przemęczona, ale bardzo zadbana mama z nieco...
Maluchy w czasie wakacji nie oszczędzają się. Ich wzmożona aktywność na świeżym powietrzu z jednej strony pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, z drugiej jednak może powodować osłabienia. Zamiast...
Każde dziecko wie, że domowe konfitury, zwłaszcza te świeże wykonane latem, smakują pysznie. Malucha nie trzeba długo zachęcać do słodkiej konfitury z truskawek. Czy konfitury z malin są równie popularne? Zdecydowanie większość z nas preferuje tańsze truskawki, ale może warto także spróbować...
Dodam słodzik zamiast cukru, trochę wody, czasem powietrza, czasem trochę „chemii” i już mam produkt „light”. Szybciej kupowany. Uważam, że teorię „light” wymyślili ekonomiści. Serek reklamowany jako „puszysty”...