Jest to idealne rozwiązanie nie tylko dla osób, które chciałyby przejść na wegetarianizm, lecz trudno im zrezygnować z mięsa, ale również dla tych, którzy chcą poprawić swój sposób odżywiania, bez znacznych restrykcji. Co więcej, fleksitarianizm zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych...
Wszyscy chcemy, aby dzieci były zdrowe i w dobrej formie. Jednak ostatnie badania wskazują, że z kondycją polskich dzieci nie jest zbyt dobrze. Okazuje się, że problem nadmiaru masy ciała dotyczy prawie 1/3 polskich 8-latków, a nadwaga i otyłość częściej występowała u chłopców (32,4%) niż u dziewcząt...
Jak uniknąć niestrawności? Jeśli często cierpisz na niestrawność, przestrzegaj zdrowej, zbilansowanej diety. Zamień napoje gazowane na herbatki ziołowe i wodę. Ogranicz również spożycie kofeiny i alkoholu. Unikaj tłustych i pikantnych potraw, a także...
Płaski brzuch tak, ale z głową! Już na samym wstępie należy zaznaczyć jedną kwestię. Mianowicie to, że płaski brzuch jest kojarzony ze zdrową i zadbaną sylwetką można wrzucić między mity. Trzeba bowiem wiedzieć, że nagromadzenie tkanki tłuszczowej w tej partii ciała jest wręcz konieczne...
GIS ostrzega przed spożywaniem sezamu znanej marki, którego partia jest zanieczyszczona bakteriami Salmonella. Obecność bakterii Salmonella wykryto w trakcie badań urzędowych w 1 z 5 badanych próbek partii produktu pn. „KRESTO SEZAM”, 500 g. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella...
Olej rzepakowy – znany produkt, skrywający tajemnicę Artykuły wyprodukowane z tego samego surowca mogą mieć zupełnie inne właściwości. Wszystko zależy tak naprawdę od procesu obróbki. Olej rzepakowy dostępny w sklepach jest zupełnie innym produktem niż olej nierafinowany rzepakowy. Różni...
Wielu z nas uwielbia grzyby i słusznie, bo wbrew obiegowym opiniom zawierają one sporo składników odżywczych. Nie mają tez wiele tłuszczu, są za to dobrym źródłem witamin z grupy B – szczególnie ryboflawiny (wit. B2) i niacyny (wit. B3). Jednak grzyby są również ciężkostrawne, dlatego osoby z wrażliwym...
Wielu z nas zbiera grzyby i doskonale się na nich zna. Jednak jeśli chodzi o podawanie grzybów dzieciom – w tej kwestii musimy być niezwykle ostrożni. Czy dzieci mogą jeść grzyby? Tak, ale tylko te grzyby hodowlane – jak boczniaki czy pieczarki. Te grzyby można wprowadzać do diety dziecka...
Wyniki interesującej metaanalizy opublikowano w ubiegłym tygodniu w czasopiśmie Critical Reviews in Food Science and Nutrition. Okazuje się, że spożywanie czerwonego mięsa wołowiny, wieprzowiny, czy jagnięciny w dużym stopniu wpływa na pojawienie się w późniejszych latach...
Tasaki kuchenne to jedne z bardziej uniwersalnych i cenionych rodzajów noży. Przy ich pomocy można wykonać wiele zadań w czasie gotowania. Zwykle kojarzone są przede wszystkim z oprawianiem...
Zapalenie zatok – objawy Zapalenie zatok objawia się bólem lub uciskiem w policzkach, czole, nosie, uszach albo okolicach oczu. Niektórzy pacjenci skarżą się na ból głowy, zatkany nos, osłabienie, zmęczenie. Wspomnianym objawom niejednokrotnie towarzyszy kaszel, gorączka,...
Sezon urlopowy sprzyja wypoczynkowi i dbaniu o siebie. Wiele osób właśnie w wakacje poprawia swoją aktywność fizyczną i bardziej dba o wygląd. Mamy dla Was jeszcze ciekawszą propozycję – z nami możecie zadbać o swoje zdrowie i spędzić lato w stylu Eko! Tego...
Agrest, ze względu na swój nieco kwaśnawy smak, nie jest lubiany przez wszystkich. A szkoda, bo owoc ten obfituje w bogactwo witaminy C,B6, a także witaminy A i innych składników odżywczych. Co więc zrobić z agrestu? Mamy dla Was bardzo proste przepisy, bo z agrestu można...
Rozpoczyna się sezon balkonowo-tarasowo-ogródkowy, a co za tym idzie, zaczynamy się otaczać ozdobnymi roślinami. Niektóre są piękne i kwitną kolorowo przez kilka tygodni, inne zdobią letnie salony wyjątkowymi liśćmi. Jest jednaka małe “ale”. Niektóre z...
Jak ciekawie spędzić czas z dzieckiem? Każdy zapracowany rodzic wie, że chwile spędzone wspólnie z dzieckiem są absolutnie magiczne. Sama obecność nie daje tak dużego poczucia bliskości, jak zainteresowanie i prawdziwe zaangażowanie w zabawę, w trakcie...
Lubiana jurorka popularnego reality show o tematyce kulinarnej oraz autorka kilku książek z przepisami, kilka dni temu urodziła swoje drugie dziecko. Ania Starmach ma już córeczkę o wdzięcznym staropolskim imieniu - Jagienka, a...
Dzieci spożywają coraz więcej cukru – i to niekoniecznie w postaci oczywistych słodyczy, słodzonych napojów, czy przekąsek. Cukier jest obecny i dodawany również do wielu produktów, których byśmy o to nie podejrzewali. Może występować w jogurtach, napojach mlecznych, przetworach itp. A badacze coraz...
Jajka faszerowane tuńczykiem W czasie Świąt Wielkanocnych możemy pozwolić sobie na małe eksperymenty – nie tylko tradycyjne jajka z majonezem szybko znikają ze stołu. Warto przygotować specjalny farsz, który będzie pyszny i wyrazisty w smaku. Jajka faszerowane tuńczykiem...
Warto mieć to małe, ale wielozadaniowe narzędzie w swojej kuchni. Jest niezwykłym pomocnikiem przy przygotowywaniu posiłków. Z jego pomocą przygotujesz smoothie, pesto z każdego składnika, zupę krem, a ponadto rozdrobnisz orzechy, pestki, ziarna czy owoce. Dodatkowo, jeśli starasz się prowadzić zdrowy...
Dlaczego należy uzupełniać poziom kolagenu w organizmie? Wraz z wiekiem, już od ok. 26 roku życia, produkcja kolagenu w organizmie ludzkim zaczyna stopniowo zwalniać. Wpływ na to mają również choroby autoimmunologiczne, czynniki wynikające ze stylu życia takie jak zbyt wysoka ekspozycja...