Nierzadko stosowane w naszym pożywieniu ‘’E” to także barwniki, aromaty i regulatory kwasowości – w każdym razie produkty sztuczne, uzyskiwane w laboratoriach. Ich zastosowanie w produktach jest pod nadzorem, dlatego mogą pojawiać się na półkach w naszych sklepach. Jednak...
Składniki plastiku zostały znalezione w próbkach krwi i moczu aż u 97% biorących udział w badaniu, niemieckich dzieci. Do alarmujących wyników badań, zleconych przez niemieckie ministerstwo środowiska, dotarł tygodnik „Der Spiegel”. Wyniki badań są niepokojące, ponieważ substancje pochodzące z plastiku...
Do tego jako Polacy mamy tendencję do przesadzania ze środkami przeciwbólowymi jak i niesprawdzonymi suplementami diety co również nie pozostaje bez wpływu na wątrobę. Na szczęście jest coś czym możesz się wspomóc. Wątroba: wielki filtr toksyn Wątroba to jeden z największych...
Rozstępy są efektem gwałtownego rozciągania się skóry. Początkowo lekko czerwone lub różowe pręgi z czasem przeradzają się w białe wklęsłe pasma na skórze. Gdy już się pojawią...
Familie.pl: Czym jest ekomenstruacja? Natalia Kozdra, ekokobieta.com.pl:...
Mało kto nie lubi lubi się opalać, nie tylko ze względu na piękny wygląd złocistej karnacji, ale również na relaks, któremu poddajemy się podczas opalania.
Zdarza się, że produkt, który zamierzamy spożyć ma małą plamkę pleśni. Chętnie byśmy odkroili ten kawałek, zjadając pozostałą część, ale okazuje się, że to może być poważny błąd. GIS wyjaśnia, dlaczego nie powinniśmy tak robić. GIS: Reszta produktu również jest spleśniała Mimo, że...
Państwowa Inspekcja Sanitarna na podstawie badań stwierdziła migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach łopatki do teflonu z poliamidu dystrybuowanej w sieci PEPCO. Zgodnie z oceną ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny stwierdzony...
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach chochli określonej w komunikacie poniżej. Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to grupa związków chemicznych powszechnie wykorzystywanych...
Firma Good Food Products Sp. z o.o. wycofuje 3 niżej wymienione partie wafli kukurydzianych ze względu na zanieczyszczenie surowca aflatoksynami. Firma poinformowała o sprawie Państwową Inspekcję Sanitarną oraz swoich odbiorców o konieczności wycofania wymienionych produktów, a także zamieściła ostrzeżenie...
W świecie sztucznych i chemicznych produktów, żywności ze szkodliwymi konserwantami, rakotwórczych składników kosmetyków itp. stale poszukujemy naturalności. Zdrowa żywność i produkty naturalne zyskują coraz większą popularność. Niestety nie każdy produkt reklamowany...
Robiąc przegląd produktów spożywczych, które kupujemy w sklepie, można zauważyć, że zwiększa się ilość tych z dodatkiem słodzików. Słodzik znajdziemy w gumach do żucia, napojach gazowanych, cukierkach, żelkach a przede wszystkich w produktach dla diabetyków....
Dodawanie konserwantów możemy jeszcze usprawiedliwić koniecznością ich stosowania przy produkcji pakowanej żywności, natomiast stosowanie barwników nie jest wcale uzasadnione. Barwniki w żywności nie poprawiają ani smaku, ani zapachu. Nie przedłużają też daty ważności...
Kolorowe opakowania i sugestywne reklamy kosmetyków kuszą obietnicami pięknej, gładkiej i promiennej skóry czy lśniących włosów lub paznokci. Niestety nawet drogie lub oznaczone jako naturalne kosmetyki nie dają nam gwarancji, że zawierają one tylko naturalne substancje. Większość z nich zawiera bowiem...
Z definicji detergenty to syntetyczne substancje aktywne, które zawierają związki chloru( potrafi przenikać przez skórę wpływając na działanie układu nerwowego), fosforany ( wywołują uczulenie, i to one powodują zwiększenie...