Czym jest dna moczanowa? Dna moczanowa to choroba polegająca na procesie zapalnym w stawach...
Ciążę dzielimy na trzy trymestry. W pierwszym, kobieta dowiaduje się o przyszłym potomstwie. U niektórych pań pojawiają się mdłości i wymioty. Jednak wygląd ciała zmienia się bardzo powoli. Jest to okres, w którym przyszłe mamy skupiają...
Choroba może mieć charakter pierwotny – z nieznaną etiologią, lub wtórny – związany z konkretnymi czynnikami. [1] Dlatego rozpoznanie w porę pierwszych symptomów pozwoli Ci na szybkie podjęcie odpowiednich kroków. Czym jest choroba zwyrodnieniowa stawów? Choroba zwyrodnieniowa...
Główne założenia diety wysokotłuszczowej Dieta wysokotłuszczowa polega na zwiększeniu podaży tłuszczu, zmniejszeniu podaży węglowodanów i spożywaniu białka na poziomie wyznaczonym przez normy. Najpopularniejszym rodzajem diety wysokotłuszczowej...
Kim jest podolog? Podolog to specjalista, posiadający szeroką wiedzę z pogranicza nauk medycznych i kosmetologii, którego zadaniem jest eliminowanie i profilaktyka szeroko rozumianych schorzeń stopy. Do jego zadań należy zdiagnozowanie dolegliwości, samodzielne wykonywanie odpowiednich zabiegów...
Sylwester i Nowy Rok to zwykle czas mocnych postanowień o zmianie stylu życia lub nawyków żywieniowych. To także czas, kiedy staramy się bardziej zadbać o nasze zdrowie. Dlatego doskonałym pomysłem na prezent zarówno dla niej i dla niego będzie konsultacja dietetyczna wraz z nowym planem żywieniowym.
Czy wiesz, że to, co jesz i w jaki sposób jesz, może przełożyć się na Twój sukces zawodowy i lepszą jakość życia? Zachwyciła nas ostatnio oferta MedFood – wysoko wyspecjalizowanej poradni dietetycznej oraz doradcy zawodowego w dziedzinie life-work balance. Zespół
Dziurawiec zwyczajny (Hipericum perforatum) to roślina z rodziny dziurawcowatych. Jest niskim półkrzewem o drobnych listkach i żółtych kwiatkach, które zakwitają zwykle na św. Jana (24 czerwca) i stąd inna nazwa tego ziela, czyli ziele świętojańskie. Jest to roślina znana już...
Melisa lekarska (Melissa officinalis) – to roślina pochodząca z wschodniej części Morza Śródziemnego, z powodzeniem uprawiana w wielu europejskich krajach, oraz w Azji, Afryce i obu Amerykach. Najlepiej rośnie w glebie wilgotnej, lekko kwaśnej do lekko zasadowej. Lubi stanowiska słoneczne,...