Artika rozsmakował(a) się w tym!
Aby uzyskać pyszne kruchutkie faworki, należy najpierw zagnieść wszystkie składniki do momentu aż będzie gładko odchodziło od ręki.
Następnie bierzemy wałek i z całej siły uderzamy w ciasto z każdej strony aż do uzyskania na powierzchni ciasta pęcherzyki powietrza.
Później rozgrzewamy tłuszcz, a sami przystępujemy do wałkowania na grubość 1/2mm ciasta i wykrajamy prostokąty (niewielkie - wystarczy ok 6cm długści) nacinany w środku i przekładamy końce aby uzyskać specyficzny dla faworka warkocz.
Najlepiej jeśli pomaga nam w tym druga osoba wtedy wszystko skończy się migiem bo jedna osoba kroi i tworzy faworki a druga w tym czasie smaży je w tłuszczu.
Na samym końcu posypujemy faworki cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.