Faworki

Składniki

30dkg mąki
4 żółtka
5 łyżek gęstej śmietany 18%
szczypta soli
łyżka spirytusu
Cukier puder
tłuszcz do pieczenia

Sposób przyrządzenia

Aby uzyskać pyszne kruchutkie faworki, należy najpierw zagnieść wszystkie składniki do momentu aż będzie gładko odchodziło od ręki.

Następnie bierzemy wałek i z całej siły uderzamy w ciasto z każdej strony aż do uzyskania na powierzchni ciasta pęcherzyki powietrza.

Później rozgrzewamy tłuszcz, a sami przystępujemy do wałkowania na grubość 1/2mm ciasta i wykrajamy prostokąty (niewielkie - wystarczy ok 6cm długści) nacinany w środku i przekładamy końce aby uzyskać specyficzny dla faworka warkocz.

Najlepiej jeśli pomaga nam w tym druga osoba wtedy wszystko skończy się migiem bo jedna osoba kroi i tworzy faworki a druga w tym czasie smaży je w tłuszczu.

Na samym końcu posypujemy faworki cukrem pudrem.


Smacznego!