Ciasteczka precelki z żurawiną (20 sztuk) - przepis. Przepisy na Ciasteczka, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Przepisy »
Ciasteczka precelki z żurawiną (20 sztuk)
Ciasteczka precelki z żurawiną (20 sztuk)
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
Ciasto:
50 g drożdży
1 szklanka mleka
2/3 szklanki cukru
50 gr masła
3 żółtka
1 aromat śmietankowy
500 g mąki
½ łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
50 g drobno posiekanej suszonej żurawiny
Dekoracja:
1 jajko
1 cukier waniliowy
Sposób przyrządzenia:
Drożdże wkruszyć do letniego mleka, dodać łyżkę cukru. Masło utrzeć z żółtkami, pozostałym cukrem i aromatem śmietankowym. Mąkę wymieszać z kurkumą, cynamonem i solą. Drożdże, masę maślaną i mąkę starannie połączyć, dodać żurawinę, zagnieść ciasto i odstawić do podrośnięcia. Podzielić na nieduże kawałki, każdy uformować w wałeczek i zawijać precelki. Posmarować je roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem waniliowym. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec 20-25 min w 150 stopniach.
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.