Ciasto:
50 g drożdży
1 szklanka mleka
2/3 szklanki cukru
50 gr masła
3 żółtka
1 aromat śmietankowy
500 g mąki
½ łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
50 g drobno posiekanej suszonej żurawiny
Dekoracja:
1 jajko
1 cukier waniliowy
Drożdże wkruszyć do letniego mleka, dodać łyżkę cukru. Masło utrzeć z żółtkami, pozostałym cukrem i aromatem śmietankowym. Mąkę wymieszać z kurkumą, cynamonem i solą. Drożdże, masę maślaną i mąkę starannie połączyć, dodać żurawinę, zagnieść ciasto i odstawić do podrośnięcia. Podzielić na nieduże kawałki, każdy uformować w wałeczek i zawijać precelki. Posmarować je roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem waniliowym. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec 20-25 min w 150 stopniach.