KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 321987 |
Nadesłane przez: Dunia 07-04-2014 13:21
Czasem zdarza się ( nawet często), że obiorę i ugotuję za dużo ziemniaków. Tak stało się wczoraj i przedwczoraj. Nie wyrzucam ich bo szkoda. Przekładam do plasikowego pojemnika i nazajutrz robię rózne inne potrawy.
Dzisiaj padło na kotlety ziemniaczane.
Składniki:
Micha ziemniaków tłuczonych
1 jajko
1/4 pojemności ziemniaków mąki pszennej.
kawałek wędzonego boczku
1 cebula
1 łyżka posiekanego koperku i zielonej pietruszki
sól i zmielony czarny pieprz do smaku
2 jajka i bułka tarta do panierki
Sposób przygotowania:
Ziemniaki przepuścić przez praskę i i równomiernie rozłożyć w misce.
Podzielić na 4 części i 1/4 przerzucić na pozostałe ziemniaki.
Do powstałego dołka wsypać tyle mąki ile się w nim zmieści.
Dodać jajko, usmażony pokrojony boczek z cebulką, zieleninę, sól i pieprz.
Zagnieść ciasto w kulę.
Na stolnicy uformować kulki z masy ziemniaczanej.
Każdą kulkę uformować w wałeczek obtoczyć w bułce tartej, jajku i znów w bułce.
Uformować płaskie kotleciki.
Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju .
Podawać z wiosenną sałatką i jogurtem z dodatkiem czosnku , kopru i soli.
Adres URL wpisu
https://www.familie.pl/Blogi-0-0/b0p18136,Blog.html
Adres URL bloga
https://www.familie.pl/Blogi-0-0/b807-1,Kulinaria.html