Zapiekanki warzywne - NAJLEPSZE PRZEPISY - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Zapiekanki warzywne - NAJLEPSZE PRZEPISY

Zapiekanki warzywne - NAJLEPSZE PRZEPISY

Autor zdjęcia/źródło: Zapiekanka warzywna @flikr.com/Jeremy Keith

Po letnim owocowym obżarstwie czas na jesienne warzywa. Ta pora ich nie skąpi więc korzystaj póki są. Przyrządź z nich warzywne zapiekanki. Wystarczy, że połączysz pyszne produkty w jednym naczyniu i zapieczesz.

Zapiekanki zrobisz ze wszystkiego, co masz pod ręką. Do warzyw możesz dodać mięsa, ryby, makaron lub ryż. Na koniec dopraw ziołami i danie gotowe. Jest ono uniwersalne, gdyż możesz je podać zarówno na obiad jak i kolacje.


Zapiekanka warzywna z ziołami prowansalskimi
Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 pomidory
  • 150 g żółtego sera
  • 150 g szynki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • po 1 łyżeczce ziół prowansalskich i słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Ziemniaki ugotuj na półtwardo, ostudź, obierz i pokrój na ćwiartki.
  2. Cebule i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na oleju.
  3. Pomidory obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki.
  4. Szynkę pokrój w paski, a ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  5. Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem.
  6. Ziemniaki połącz z cebulą, czosnkiem, pomidorami, serem i połową szynki.
  7. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką oraz połową ziół prowansalskich i przełóż do naczynia.
  8. Zapiekankę posyp resztą szynki i polej śmietaną wymieszaną z pozostałymi ziołami i pieprzem.
  9. Piecz 25 minut w temp. 200 st.


Zapiekanka warzywna z cukinią
Składniki:

  • 200 g makaronu rurki
  • oliwa
  • 50 g parmezanu
  • 2 średnie cukinie
  • 5 pomidorów
  • 150 g szynki
  • 150 g sera żółtego
  • sól i pieprz do smaku


Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Ugotuj makaron, a następnie skrop go oliwą  i posyp parmezanem.
  2. Całość wymieszaj. 
  3. Rozgrzej piekarnik do ok. 180-200 st. 
  4. Umyte cukinie pokrój wzdłuż na cienkie paski, najlepiej obieraczką do warzyw. Kilka plastrów cukinii odłóż 
  5. Pomidory pokrój w plasterki, a szynkę w paski. 
  6. Pokrojone warzywa i szynkę wymieszaj z makaronem i przełóż do naczynia żaroodpornego. 
  7. Wierzch zapiekanki przykryj plastrami cukinii i posyp startym żółtym serem.