Opublikowany przez: Paulina22 2014-02-12 13:23:57
Ciasto czekoladowe z migdałami
Składniki na biszkopt czekoladowo-migdałowy:
Składniki na mus czekoladowy:
Składniki na poncz do nasączenia biszkoptu:
Wykonanie KROK PO KROKU:
Zacznij od przygotowania biszkoptu czekoladowo-migdałowego. Jajka ubij z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i kakao przesiej przez sito, a następnie stopniowo dodawaj taką mieszaninę oraz mielone migdały do ubitych jajek z cukrem, delikatnie mieszając. Piecz biszkopt – w opcji z termoobiegiem w temperaturze 155-160°C przez 20-25 minut, bez termoobiegu: 160-165°C przez 25-30 minut.
Następnie przygotuj mus czekoladowy. Ubij żółtka z cukrem na puszystą masę, czekoladę rozpuść w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej w temperaturze 35-40°C. Śmietankę ubij.
Stopniowo połącz ze sobą roztopioną czekoladę, ubite żółtka oraz ubitą śmietankę. Na końcu dodaj koniak. Mus schłódź w lodówce, na około 30 min.
Co dalej? Zetnij górną warstwę biszkoptu, aby wyrównać jego powierzchnię przed nałożeniem musu. Dobrze skrop biszkopt ponczem, na tak przygotowany biszkopt (w tortownicy) wylej czekoladowy mus, wygładź i wstaw do lodówki, na co najmniej 1 godzinę. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto z formy i posyp ciemnym kakao.
To jest raczej propozycja dla dorosłych na miłe wieczory ;)
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.