Zapiekanka warzywna z ryżem
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- 2 cebule
- 300 g kalafiora
- 200 g groszku
- zioła prowansalskie
- łyżeczka curry
- olej
- sól
- pieprz
- śmietana kremówka
- 2 ząbki czosnku
- 100 g startego żółtego sera
- łyżka posiekanej świeżej bazylii
Wykonanie KROK PO KROKU:
1.Ryż ugotuj na sypko, dodaj łyżkę oleju.
2. Cebulę pokrój w piórka, paprykę w kostkę, marchewkę w plasterki.
3. Groszek i kalafior lekko podgotuj we wrzątku.
4. Cebulę zeszklij na oleju, dodaj pozostałe warzywa, dopraw do smaku i duś do miękkości.
5. Pod koniec duszenia dodaj ryż, wymieszaj i przełóż do wysmarowanego margaryną naczynia do zapiekania.
6. Jajko połącz ze śmietaną kremówką, serem, bazylią oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
7. Dopraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika i piecz 25 min. w temp. 180 st. C.
Zdjęcie: Szybkie dania bez mięsa@poxibay.com
Zobacz również:
Surówki do obiadu - rzodkiewka TOP 3>>Zdrowe przekąski dla dzieci – przepisy SMACZNE i SPRAWDZONE>>