Syrop dobry na wszystko! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Syrop dobry na wszystko!

Koniec lata to świetny czas na przygotowywanie przetworów, którymi będziemy się raczyć w trakcie zimnych miesięcy. Oprócz ogórków kiszonych i konfitur, warto w naszej spiżarni trzymać samodzielnie przygotowane syropy. Owocowe i warzywne mikstury przydadzą się przy przeziębieniu lub jako dodatek do deserów.

Syrop dobry na wszystko!

Autor zdjęcia/źródło: Pyszne syropy @ 123 RF

Przetwory to dobry pomysł na zróżnicowanie swojej diety w zimę, kiedy większość świeżych owoców i warzyw jest niedostępna, lub po prostu niesmaczna. Warto więc przeznaczyć trochę wolnego czasu, aby zaopatrzyć swoje zapasy w przepyszne mikstury. Proces przetwarzania trwa długo, gdyż najczęściej wiąże się to z mozolnym gotowaniem lub odstawieniem wyrobu na kilka godzin. Mimo to, przygotowanie jest bardzo proste i wymaga minimalnej ilości składników – najczęściej są to tylko owoce i cukier. Dzięki słodkim syropom, w zimowe wieczory z łatwością przypomnimy sobie uroki lata. Własnoręcznie przygotowane przetwory mają wyjątkowy, domowy smak.


Syropy owocowe

Są wręcz idealnym uzupełnieniem słodkich deserów i napojów. Nic nie smakuje tak dobrze w zimowy wieczór, jak gorąca herbata z syropem. Dużo lepiej od kupionego w sklepie smakować będzie domowy syrop z malin. Za sprawą zawartego w malinach kwasusalicylowego, ma właściwości napotne, rozgrzewające i antyseptyczne. Te owoce są również bogate w żelazo, miedź oraz polifenole, które działają anty-starzeniowo. Do deserów na bazie jogurtu i śmietany, warto dodać syrop wiśniowy – jego słodko-kwaśna esencja przełamie delikatny smak. Wiśnie mają właściwości przeczyszczające, przyspieszają tempo trawienia i pomagają pozbyć się toksyn z naszego organizmu. Działają również korzystnie na skórę. Owoce czarnego bzu mogą być dla nas niebezpieczne – pamiętaj, aby nie jeść ich prosto z drzewa. Za to przetworzone nie stanowią już dla nas żadnego zagrożenia, dlatego warto przygotować z nich syrop. Te ciemnogranatowe, drobne owoce skrywają w sobie bogactwo witamin z grupy B oraz witaminę C. Są również uważane za naturalną alternatywę dla aspiryny. Szukasz innych pomysłów na urozmaicenie domowej spiżarni? Wypróbuj płatki róży, połączenie truskawki i rabarbaru lub moreli.



Syropy do zadań specjalnych

Te nalewki świetnie sprawdzą się w przeziębieniu. Pamiętamy je z dzieciństwa, jako okropną miksturę podawaną przez babcię lub mamę. Najczęściej nie są smaczne, ale ich właściwości są tego warte. Syrop z cebuli sprawdzi się, gdy męczy cię suchy kaszel – dobrze radzi sobie z upłynnianiem wydzieliny w oskrzelach. Zawiera wiele witamin (E, B1, B2, B6, C) oraz składników mineralnych, między innymi sód, wapń i żelazo. Alternatywą będzie, zwany naturalnym antybiotykiem, syrop z czosnku. Łagodzi objawy przeziębienia i grypy. Używany regularnie wzmacnia odporność. Odmieńcem w tej kategorii, jeżeli chodzi o kwestię smaku jest syrop z imbiru. Ma właściwości rozgrzewające i napotne, a także przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Jeżeli masz problemy z zimnymi dłońmi lub stopami – wypróbuj ten syrop, ponieważ wzmaga on krążenie krwii. Dodatkowy atut – jest naprawdę pyszny!


Zobacz przepisy na syropy ►

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Chyba pora na czarny bez..
  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Różne syropki łapię przez całe lato. Zaczynam od wiosny z syropem z mleczy, potem z pędów z sosny. A dalej stopniowo co dojrzewa..
  • Awatar użytkownika Sonia
    SoniaIkona zgłaszania komentarza
    Czarny bez robię co roku:)