Opublikowany przez: Kasia P.
Przepis na pączki z czekoladą
Składniki:
1 kg mąki,
2 szkl. mleka,
4 łyżki cukru,
10 dag drożdży,
20 dag masła,
8 sztuk żółtek,
Wykonanie KROK PO KROKU:
Z drożdży, 1 łyżki cukru, 2 łyżek mąki i 3 łyżek mleka przygotować rozczyn. Roztopić masło. Żółtka utrzeć z cukrem, a mleko podgrzać. Wlać mleko do utartych jajek. Dodać do mąki wyrośnięty rozczyn, zaparzone żółtka i stopione masło, oraz łyżkę wódki. Długo i dokładnie wyrabiać ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Z ciasta formować placuszki. Wkładać do środka po kostce czekolady i zlepiać. Ułożyć i pozostawić na parę minut do wyrośnięcia. Smażyć w gorącym tłuszczu. Odsączać na papierowym ręczniku, a następnie posypać cukrem.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.