Przepisy wielkanocne wegetariańskie
          
            
              
                              
                  
                
              
              Opublikowany przez:
                              
              
                                  Ela91                
                              
              
              
                              
                  2015-04-02 15:46:24                
              
                              
                  
                
              
                          
          
          
          Jeśli jesteś wegetarianinem, z pewnością wiesz ile trudu trzeba włożyć w poszukiwanie alternatywnych rozwiązań w sferze kulinarnej. Zbliża się Wielkanoc - jak pogodzić mięsne posiłki będące zwieńczeniem Wielkiego Postu i naszą dietę? Nic prostszego! Mamy dla Was przepisy wielkanocne wegetariańskie - są łatwe w wykonaniu i stanowią świetną alterantywę dla tradycyjnych dań.
                    
          
            
                
Wegetariański majonez
SKŁADNIKI:
- puszka białej fasoli razem z zalewą,
 
- 2-3  łyżeczki ostrej musztardy,
 
- 2 łyżki soku z cytryny,
 
- 4-5 łyżek,
 
- sól i pieprz, ew. inne ulubione przyprawy,
 
Sposób wykonania KROK PO KROKU: 
- Fasolę odcedzić z zalewy. Zalewę zostawić w oddzielnym nacyzniu, do miski wrzucić odcedzoną fasolę, połowę zalewy, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz,
 
-  Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Miksując dalej powoli dolewać olej,
 
- Jeśli po zmiksowaniu uznamy, że konsystencja jest za gęsta, możemy dodać jeszcze trochę zalewy, a jeśli za rzadka, możemy zagęścić ugotowanym ziemniakiem lub fasolą z kolejnej puszki,
 
- Majonez przełożyć do zakręcanego słoiczka, przechowywać w lodówce,
 
  
                 
                    
                    
                 
Sałatka z czerwonych buraków i ananasa 
SKŁADNIKI:
- 1 kg niedużych buraków,
 
- 1/2 średniego ananasa,
 
- duże kwaśne jabłko,
 
- szklanka orzechów włoskich,
 
- 4- 5 łyżek oliwy,
 
- duży ząbek czosnku,
 
- 2 łyżki octu balsamicznego,
 
- szklanka ściętych kiełków rzeżuchy (opcja),
 
- średnia cebula,
 
- sól, pieprz,
 
Sposób wykonania KROK PO KROKU: 
- Wyszorować buraki, włożyć do garnka, zalać wodą do poziomu warzyw i zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości, następnie odcedzić i pozostawić do ostygnięcia,
 
- Ostudzone buraki obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wymieszać z obranymi i pokrojonymi w kostkę owocami i cebulą,
 
- Orzechy połamać na mniejsze kawałki, prażyć przez kilka minut na suchej patelni i wystudzić, 
 
- Do miseczki wlać oliwę, wycisnąć przez praskę czosnek, połączyć z oliwą,
 
- Dodać część kiełków (część warto zostawić do posypania sałatki), wymieszać, dolać ocet balsamiczny, orzechy i wymieszać,
 
- Zawartość miseczki przełożyć do warzyw i owoców, mieszać, posypać kilkoma szczyptami soli i odrobiną pieprzu. Sałatkę warto na kilka godzin wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać pozostałymi kiełkami,
 
Smacznego! :)
  
                
                                                            
                                    
                
                
             
                                        
            
            
            
            
                            
            
                            
                    
                        Pokaż wszystkie artykuły tego autora