Ewa Wachowicz w swoim programie "Ewa gotuje!" nie boi się eksperymentować. Jej przepisy robią wrażenie! Wybrałyśmy wspólnie TOP 7 zachwycających potraw. Przepisy na Wielkanoc w tym wydaniu zaskoczą nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Sułkowicka "krzonówka"
Składniki:
- 250 g łopatki wieprzowej
- 250 g wędzonych żeberek
- 250 g surowego wędzonego boczeku
- wędlina ze święconki
- 2 l serwatki
- korzeń chrzanu
- por
- seler
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 gałązki świeżego lubczyku
- sól
- pieprz
- tarty chrzan do smaku
- szczypiorek do dekoracji
Dodatki
- jajka na twardo
- swojski chleb
Opis przygotowania
- W niewielkiej ilości wody ugotować mięso z łopatki, żeberka wieprzowe wędzoe i wędzony surowy boczek pokrojony w kostkę.
- Następnie dodać pokrojone w kostkę wędliny i zalać serwatką. Zagotować i odstawić.
- Dodać jarzyny starte na grubej tarce, posiekany kawałek pora i kawałek chrzanu (w całości).
- Przyprawić solą i pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gotować przez 20 minut.
- Dodać lubczyk
- Do zagotowanej zupy dodać dużą ilość startego, sparzonego chrzanu (wg smaku). Nie gotować.
- Gorącą zupę podawać na głębokim talerzu z ugotowanym na twardo jajkiem. Posypać szczypiorkiem.
- Na stole można postawić pojemnik z tartym chrzanem i doprawić według indywidualnego smaku.