Przepisy na Wielkanoc - TOP 7 PYSZNYCH POTRAW!
          
            
              
                              
                  
                
              
              Opublikowany przez:
                              
              
                                  Kasia P.                
                              
              
              
              
                              
                  
                
              
                          
          
                      
              
                              
                  Autor zdjęcia/źródło:
                  Przepisy na Wielkanoc/ jannoon028 / Freepik                
                           
          
          Przepisy na Wielkanoc mogą być nudne, ale mogą być też pyszne. Tym razem mamy coś na prawdę wyszukanego. Ewa Wachowicz zdradziła nam swoje najciekawsze i sprawdzone przepisy. 
                    
          
            
                Ewa Wachowicz w swoim programie "Ewa gotuje!" nie boi się eksperymentować.  Jej przepisy robią wrażenie! Wybrałyśmy wspólnie TOP 7 zachwycających potraw. Przepisy na Wielkanoc w tym wydaniu zaskoczą nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Sułkowicka "krzonówka"
Składniki:
- 250 g  łopatki wieprzowej
 
- 250 g  wędzonych żeberek
 
- 250 g  surowego wędzonego boczeku
 
- wędlina ze święconki
 
- 2 l  serwatki
 
- korzeń chrzanu
 
- por
 
- seler
 
- 1  marchewka
 
- 1  pietruszka
 
- 2  liście laurowe
 
- 5 ziarenek  ziela angielskiego
 
- 2 gałązki  świeżego lubczyku
 
- sól
 
- pieprz
 
- tarty chrzan do smaku
 
- szczypiorek do dekoracji
 
Dodatki
- jajka na twardo
 
- swojski chleb
 
Opis przygotowania
- W niewielkiej ilości wody ugotować mięso z łopatki, żeberka wieprzowe wędzoe i wędzony surowy boczek pokrojony w kostkę. 
 
- Następnie dodać pokrojone w kostkę wędliny i zalać serwatką.  Zagotować i odstawić.
 
- Dodać jarzyny starte na grubej tarce, posiekany kawałek pora i kawałek chrzanu (w całości).
 
- Przyprawić solą i pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gotować przez 20 minut.
 
- Dodać lubczyk
 
- Do zagotowanej zupy dodać dużą ilość startego, sparzonego chrzanu (wg smaku). Nie gotować.
 
- Gorącą zupę podawać na głębokim talerzu z ugotowanym na twardo jajkiem. Posypać szczypiorkiem.
 
- Na stole można postawić pojemnik z tartym chrzanem i doprawić według indywidualnego smaku.
 
 
Sułkowicka „krzonówka" najlepiej smakuje podana ze świeżym chlebem.
                 
                    
                    
                 
                
                                                            
                                    
                
                
             
                                        
            
            
            
            
            
                            
                    
                        Pokaż wszystkie artykuły tego autora                    
                
            
                                        
            
            
                	Najnowsze komentarze
	
					- 
									
						
					
								
					gocha2323
						
										2016.03.12 09:57										
						
					
				
				muszę coś wybrać!! zrobiłam się głodna!
			 
					- 
									
						
					
								
					Stokrotka
						
										2016.03.12 09:25										
						
					
				
				Ile to pyszności! A tu tylko dwa dni świąt..