Autor zdjęcia/źródło: Pączki serowe @123RF
Pączki serowe są dobre dla osób, które mają dużo obowiązków. Czas przygotowywania tych poczków jest o wiele krótszy niż tych tradycyjnych gdyż nie musimy czekać aż ciasto wyrośnie!
Zacznijmy od przepisu na pączki z polewą lukrową. Propozycja dla tych, którzy lubią dużo słodyczy oraz chcą ładnie ozdobić pączki.
Pączki serowe z polewą lukrową
Składniki na ok. 20 sztuk:
- pół kg mąki
- pół kg sera białego
- 2-3 łyżki śmietany
- 5 dag masła
- 2 jajka (lub1 jajko i 2 żółtka)
- 1/3 szkl cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy)
- 1 łyżka spirytusu
- łyżeczka sody oczyszczonej
- ok 1l oleju roślinnego do smażenia
- cukier puder lub biały lukier
Wykonanie KROK PO KROKU:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, sodę, mieszamy wszystko. Następnie do miski dodajemy roztopione, niebyt gorące masło, jajka, spirytus i zmielony ser biały. Zagniatamy ciasto – musi być dość elastyczne i trochę klejące, jeśli wychodzi nam zbyt suche można dodać troszkę śmietany (zbyt zbite ciasto to zbite, słabo rosnące pączki).
Podsypując mąką ciasto, rozwałkowujemy je dość grubo, wycinamy szklanką kółka. W garnku rozgrzewamy olej. Pączki smażymy na gorącym oleju na złoty kolor z obu stron. Studzimy na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, oprószamy cukrem pudrem lub lukrujemy.
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- pół łyżki masła
2 łyżki mleka
Wykonanie KROK PO KROKU:
Masło razem z mlekiem rozpuść w rondelku lub mikrofalówce. Dodaj cukier puder i ucieraj np. wałkiem do ciasta aż lukier nie będzie miał grudek. Gotowe! Wystarczy chwilkę odczekać aż lukier przestygnie i można smarować ciasta (schłodzone pączki, bo z ciepłych może zacząć spływać lukier!).