Pączki serowe – poznaj ciekawe przepisy! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Pączki serowe – poznaj ciekawe przepisy!

Pączki są proste i szybkie w przygotowaniu w dodatku znikają szybciej niż się je przygotowuje. Pączki serowe są mniej kaloryczne od tradycyjnych pączków a równie smaczne. Poznaj ciekawe przepisy na pączki serowe!

Pączki serowe – poznaj ciekawe przepisy!

Autor zdjęcia/źródło: Pączki serowe @123RF

Pączki serowe są dobre dla osób, które mają dużo obowiązków. Czas przygotowywania tych poczków jest o wiele krótszy niż tych tradycyjnych gdyż nie musimy czekać aż ciasto wyrośnie!
Zacznijmy od przepisu na pączki z polewą lukrową. Propozycja dla tych, którzy lubią dużo słodyczy oraz chcą ładnie ozdobić pączki.



Pączki serowe z polewą lukrową

Składniki na ok. 20 sztuk:

  • pół kg mąki
  • pół kg sera białego
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 5 dag masła
  • 2 jajka (lub1 jajko i 2 żółtka)
  • 1/3 szkl cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy)
  • 1 łyżka spirytusu
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • ok 1l oleju roślinnego do smażenia
  • cukier puder lub biały lukier

Wykonanie KROK PO KROKU:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, sodę, mieszamy wszystko. Następnie do miski dodajemy roztopione, niebyt gorące masło, jajka, spirytus i zmielony ser biały. Zagniatamy ciasto – musi być dość elastyczne i trochę klejące, jeśli wychodzi nam zbyt suche można dodać troszkę śmietany (zbyt zbite ciasto to zbite, słabo rosnące pączki).
Podsypując mąką ciasto, rozwałkowujemy je dość grubo, wycinamy szklanką kółka. W garnku rozgrzewamy olej. Pączki smażymy na gorącym oleju na złoty kolor z obu stron. Studzimy na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, oprószamy cukrem pudrem lub lukrujemy.

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • pół łyżki masła
  • 2 łyżki mleka

Wykonanie KROK PO KROKU:

Masło razem z mlekiem rozpuść w rondelku lub mikrofalówce. Dodaj cukier puder i ucieraj np. wałkiem do ciasta aż lukier nie będzie miał grudek. Gotowe! Wystarczy chwilkę odczekać aż lukier przestygnie i można smarować ciasta (schłodzone pączki, bo z ciepłych może zacząć spływać lukier!).

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Sonia
    SoniaIkona zgłaszania komentarza
    Uwielbiam pączki.... Jak robię z serka homo. Są tanie, pyszne, i znikają bardzo szybciutko!!!