Opublikowany przez:
Aleksandra Wiktoria
2015-02-11 13:07:58
Aby wziąć udział w konkursie wystarczy, że zamieścicie w naszych Przepisach swój pomysł na małe co nieco. Czekamy na interesujące przepisy. Linki do nich wprowadzajcie w konkursowym forum tutaj >>
Niech Tłusty Czwartek trwa dłużej!>>
Niech Tłusty Czwartek trwa dłużej!
Zakończenie konkursu już: 19.02
Uwaga: Pamiętaj o wypełnieniu swoich danych adresowych w profilu, dzięki nim możemy do Ciebie wysłać nagrodę w przypadku wygranej!
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Stokrotka
2015.02.24 15:34
Gratulacje!
drewienko
2015.02.24 11:16
Mocno, taaak bardzo mocno dziekujemy!!!!!
Chnum1975
2015.02.19 09:35
ZUCCOTTO - - po włosku "mała dynia" - włoski deser o kształcie inspirowanym kopułą katedry Santa Maria del Fiore we Florencji CIASTO 3/4 kostki masła szklanka cukru 3 jajka 250 g mąki, najlepiej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr.Oetker 1 łyżeczka cynamonu odrobina aromatu waniliowego Dr.Oetker pół szklanki mleka Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy trzy jajka ciągle ucierając. Przesianą mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia dodajemy do masy i całość dobrze mieszamy. Dolewamy mleko i znowu mieszamy. Przekładamy masę do tortownicy o średnicy ok. 25 cm, wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i z bokami wysmarowanymi masłem. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. WNĘTRZE ZUCCOTTO 500 g serka mascarpone 100 g gorzkiej czekolady pół szklanki płatków migdałowych 2 łyżki cukru pudru 100 g malin - mogą być mrożone 100 ml brandy lub innego alkoholu - do nasączenia Półokrągłą miskę o pojemności o średnicy około 20cm wykładamy folią aluminiową. Biszkopt dzielimy na cieńsze blaty i kroimy na trójkąty, którymi wykładamy miskę. Zostawiamy trochę ciasta na przykrycie wierzchu miski. Nasączamy dokładnie biszkopt alkoholem. Czekoladę kruszymy, topimy w kąpieli wodnej i studzimy. Płatki migdałowe prażymy i przesypujemy cukrem pudrem. Połowę mascarpone mieszamy z przestudzoną czekoladą. Tak powstałą masą smarujemy wnętrze miski z ciastem. Resztę mascarpone mieszamy z płatkami migdałowymi i z malinami. Przekładamy masę do miski. Tak wypełnioną miskę przykrywamy biszkoptem, który nam został. Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Po schłodzeniu odwracamy miskę do góry dnem i wykładamy ciasto na talerz. Powstanie fajna półkula z ciasta z masą z mascarpone w środku. Możemy ją udekorować dekaracjami od Dr.Oetker dobierając je odpowiednio do okazji. Ciasto jest naprawdę przepyszne. Smacznego!
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!