Mięsa w jesiennej odsłonie - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Mięsa w jesiennej odsłonie

Mięsa w jesiennej odsłonie

Autor zdjęcia/źródło: Mięsa w jesiennej odsłonie@pixabay.com

Jesień to przede wszystkim czas zbiorów cennych i smacznych warzyw. Warto więc o tym pamiętać i umieścić je w domowym jadłospisie.

Korzystaj z sezonu, kiedy są  najtańsze i przygotuj z nich także przetwory na zimę. Patisony, kabaczki, cukinie i dynie, a także bakłażany, zielona brukselka oraz leśne grzyby wspaniale urozmaicą obiadowe dania, nie tylko w sezonie ale i przez resztę miesięcy.

Zapiekanka z jesiennymi warzywami


Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 400 g mięsa mielonego (z rostbefu)
  • 1 łyżka sosu worcesteire
  • mała dynia
  • 400 ml passaty
  • 1 papryka
  • po łyżeczce tymianku, oregano i bazylii (najlepiej świeżych)
  • 3 łyżki śmietany 30 % 
  • 3 łyżki tartego parmezanu 
  • 1 torebka ugotowanego ryżu (użyliśmy jaśminowego, lecz dobry też będzie arbario lub basmati)
  • 100 g tartego, ciągnącego się sera


Wykonanie KROK PO KROKU

  1. Dynię hokkaido i paprykę pokrój w kostkę.
  2. Podsmaż czosnek i czerwoną cebulkę, aż będą szkliste. 
  3. Dodaj mielone mięso, sos worcesteire, śmietankę, gdy się zetnie, dodaj passatę, dynię i paprykę oraz dopraw świeżymi ziołami i parmezanem.
  4. Gdy warzywa zmiękną, dodaj ryż. 
  5. Włóż pierwszą część do połowy naczynia żaroodpornego, na to połóż połowę sera.
  6. Czynność powtarzaj z drugą częścią farszu i sera.
  7. Piecz około 40 minut. 
  8. Zapiekankę przykryj folią aluminiową, żeby ser się nie przypalił lub wierzch posyp serem na 10 minut przed końcem pieczenia.



Cielęcina z fasolką szparagową

Składniki:

  • 40–50 dag cielęciny pokrojonej w kostkę
  • mąka do panierowania mięsa 
  • fasolka szparagowa 
  • 2 papryki czerwone, pokrojone w paski 
  • 2–4 pomidory malinowe, pokrojone w ćwiartki 
  • 1 cebula, pokrojona w plasterki 
  • pęczek dymki 
  • 4 posiekane ząbki czosnku 
  • czarne oliwki 
  • sól, pieprz lub ostra papryka mielona 
  • olej słonecznikowy 
  • białe wino, bulion lub woda


Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Fasolkę szparagową ugotuj na parze tak na półtwardo.
  2. Na patelni o grubym dnie rozgrzej  olej, obsmaż  kostki mięsa osolone i oprósz mąką.
  3. Smaż po kilka, aby nie zaczęły się dusić, tylko zrobiły się rumiane. 
  4. Wyjmij je i odłóż do naczynia żaroodpornego, w którym będzie się dusiła potrawa.
  5. W tym samym tłuszczu obsmaż cebulę i posiekaj czosnek, dołóż ją do mięsa. 
  6. Dolej trochę oleju, mieszając smaż paprykę. Dodaj do niej pomidory, a na końcu oliwki. 
  7. Chwilę trzymaj na ogniu mieszając.
  8. Do naczynia z mięsem dodaj warzywa z patelni oraz podgotowaną fasolkę, przekrojoną na pół.
  9. Na patel­nię wlej wodę, bulion lub białe wino, zagrzej i  rozprowadź przysmażone resztki mięsa i warzyw z patelni. 
  10. Pły­nem zalej zawar­tość żaroodpornego naczynia. Staran­nie przy­kryj folią alu­mi­niową podwój­nie zło­żoną lub dopa­so­waną pokrywką