LODY DOMOWE – przepis dla małych i dużych łasuchów - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

LODY DOMOWE – przepis dla małych i dużych łasuchów

Lody domowe zachwycą każde, nawet najbardziej wybredne podniebienie. Najlepsze jest to, że nie musisz iść na kompromis i dokonywać wyborów, to Ty tworzysz i wymyślasz smaki tych wyjątkowych domowych pyszności. Mamy pomysły na ciekawe przepisy!


Domowe lody śmietankowe z bakaliami - SKŁADNIKI:

  • 350 ml śmietanki kremówki,
  • 2 jaja,
  • 10 dag cukru,
  • łyżka przegotowanej wody,
  • bakalie:orzechy,migdały,rodzynki,

Wykonanie KROK PO KROKU:

Domowe lody zaczynam od oddzielenia żółtek od białek. Pamiętajmy o tym aby dokładnie myć jajka. Dotykamy w końcu ich skorupek a tam aż roi się od bakterii .. Tak więc po umyciu jajek i oddzieleniu żółtek od białek zaczynamy domową produkcję lodów: Białka przelewamy do jednej miseczki i ucieramy z połową cukru, czyli około 5 dag (można oczywiście dodać więcej cukru, jednak dla mnie lepsze jest polanie lodów słodkim syropem niż faszerowanie ich cukrem) oraz łyżeczką przegotowanej wody. Masa która powstanie powinna być biała. Żółtka z kolei ucieramy z pozostałym cukrem (czyli drugie 5 dag) na gładką masę. Jako ostatnią ubijamy śmietankę kremówkę. Następnie łączymy wszystko razem, dokładnie mieszamy i dodajemy drobno posiekane bakalie. Całość ładujemy do plastikowego pojemnika i ustawiamy na płasko, stabilnie w zamrażarce. Po 12 godzinach lody są gotowe do podania.

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Wczoraj zaglądałam do sklepowej lodówki zastanawiałam się czy nie kupić..
  • 31.63.*.*Ikona zgłaszania komentarza
    jeszcze nie próbowałam ale pysznie wyglądają