KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 321980 |
Nadesłane przez: Dunia dnia 07-03-2014 15:08
Mój mąz bardzo lubi naleśniki z twarogiem.
Ale ileż razy mozna jeść naleśniki z twarogiem? Można wiele razy!!!
Tylko, że czasem mam ochotę na jakąś fantazję. I tak zrobiłam dzisiaj.
Krótki przegląd lodówki i zamrażarki i olsniło mnie.
Dzisiaj wykorzystam mrożony mus z truskawek, mrożone poziomki i mleko kokosowe.
A więc do dzieła.
Ciasto naleśnikowe - przepis dla przypomnienia:
3 jajka
1/2 l mleka
1/2 l wody
około 0,5 kg mąki. Ale nie tortowej.
Sposób przygotowania ciasta :
Jajka, mleko i wodę mieszamy rózgą. Dodajemy 3 szczypty soli.
Wsypujemy partiami makę ciagle mieszając aż do uzyskania żądanej gęstości ciasta. Stopień gęstości trudno jest opisać, więc pozostawiam Wam to do uznania.
Ja smażę naleśniki na patelni przeznaczonej tylko do tego celu i usmażone wykładam na desce też tylko dla naleśników przeznaczonej. W ten sposób unikam przechodzenia do placków innych zapachów.
A naleśniki smażę na patelni porządnie rozgrzanej i wysmarowanej olejem.
Twaróg do naleśników.
400 dag tłustego twarogu
2 łyżki gestej śmietany
2 kopiaste łyżki wiórków kokosowych
kilka kropel aromatu waniliowego
4 łyzki cukru.
Twaróg rozetrzeć i dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać.
Na placki rozłożyć masę twarogową i zwinąć w rulony.
Sos śmietanowo-kokosowy:
4 łyżki gęstej smietany 18%
2 łyżki mleka kokosowego
2 łyżki cukru.
Składniki wymieszać i pozostawić do przegryzienia się smaków.
Na talerz wyłóżyć naleśniki, polać musem truskawkowym, sosem śmietanowym i posypać poziomkami.
W sezonie byłoby cudnie posypać świeżymi poziomkami a póki co to zadowoliłam sie mrożonymi.
Smacznego!!!
Nadesłane przez: Dunia dnia 05-03-2014 11:22
Czy wiecie , że nasze pieczarki noszą też światową nazwę "champignon de paris". Ładnie , prawda?
A dawno, dawno temu w witrynach paryskich sklepów garmażeryjnych widywałam pieczarki w sosie pomidorowym.
I dzisiaj zaproponuję Wam zmodyfikowaną przeze mnie wersję tej potrawy.
Składniki:
500g pieczarek . Muszą być zamknięte i białe. Świetne są takie małe, malutkie.
Przecier pomidorowy w kartonie
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka cząbru
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżka warzywka
1 łyzka masła
3 łyżki oleju słonecznikowego
3 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
Pieczarki zamoczyć i szybko pędzelkiem oczyścić.
Jeśli mamy trochę większe pieczarki, to kroimy je na ćwiartki.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej z masłem.
Wkładamy pieczarki i smażymy je do momentu aż wyparuje woda.
Jeszcze kilka minut smażymy aby nabrały smaku i jasnobrązowego koloru.
Pieczarki wykładamy do miski a na patelnię wysypujemy wszystkie zioła + warzywko i mieszając podsmażamy. Jaki piękny zapach roznosi się po kuchni!!!
Dodajemy mąkę i jeszcze podsmażamy ciągle i dokładnie mieszając około 5 minut.
Dolewamy przecier pomidorowy mieszając rózgą aby rozbić dokładnie kluchy. Dolewamy około 1 szklanki wody i dusimy przez 5 minut.
Wkładamy pieczarki i dusimy następne 5 minut.
Ja dzisiaj podaję z ugotowaną na sypko kaszą jęczmienną i surówką z sałaty lodowej ze szczypiorkiem i koperkiem w sosie majonezowo- jogourtowym.
Nadesłane przez: Dunia dnia 04-03-2014 14:48
Na jutrzejszy post proponuję Wam paluszki z łososia.
Tak się złozyło, ze kupiłam w swoim ulubionym markecie promocyjną porcję łososia. Czystego filetu bez ości . Samo mięsko. Ale ponieważ było to tylko 370 g, więc musiałam zrobić danie podzielne. I paluszki spełniają to zadanie.
Składniki:
370 g filetu z łososia bez skóry.
2 jajka
Bułka tarta
Olej z pestek winogron do smażenia
Marynata:
1 łyżka sosu sojowego
1 łyzka soku z cytryny
2 łyżki oleju s pestek winogron
1/2 łyżeczki imbiru,
1/2 łyżeczki czosnku
1/2 łyżeczki zmielonego białego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
Sposób przyrządzenia:
Filet pokroić na paluszki. Wyszło 20 szt.
Składniki marynaty wymieszać i zanurzyć surowe paluszki rybne.
Przykryć i odstawić do lodówki co najmniej na 2-3 godziny. Im dłużej tym lepiej.
Paluszki panierować w bułce, w jajku i znowu w bułce. Ułożyc na desce.
Na głebokiej patelni rozgrzać mocno olej i po zanurzeniu małego kawalka ryby i sprawdzeniu czy już się smaży, usmażyć wszystkie paluszki. Ja usmażyłam dwie partie. Nie przeładować patelni, bo mają się smażyć a nie dusić.
Gotowe pyszne paluszki wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy z tłuczonymi ziemniakami ze śmietaną i masłem.
Rybkę podałam z surówką z kiszonej kapusty z miodem, rodzynkami, suszoną żurawiną i orzechami włoskimi.
Smacznego!!!