KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 321966 |
Nadesłane przez: Dunia dnia 15-03-2014 13:53
Mam spory zapasik mięska z kurczaków. Mięsko smakowite, bo z kurczaków zagrodowych.
Więc i potrawy też muszą być smakowite.
Dzisiaj przyrządziłam roladki z szynka szwarcwaldzką i serem.
Składniki:
Piersi z jednego kurczaka
opakowanie szynki szwarcwaldzkiej
opakowanie sera żóltego w plastrach
2 jajka
bułka tarta
Sposób przygotowania:
Piersi podzielić i wytłuc przez folie na bardzo cienkie arkusiki.
Nadesłane przez: Dunia dnia 15-03-2014 11:57
Jak już wspominałam kupiłam dzisiaj kurczaki zagrodowe. Z tym typem kurczaka już spotkałam się w moim ulubionym markecie. Kupiłam go też w sklepie drobiowym.
Ogólnie to zdecydowanie są taki zagrodowe kurczaku dużo smaczniejsze.
A i rosół z takiego kurczaka jest lepszy.
Nigdy nie gotuję rosołu z całego kurczaka. Taka ze mnie sknera.
Kurczaka dzielę według awojego opracowanego systemu. Wychodzi tanio albo jeszcze taniej niż kupić części kurczaka w sklepie.
A rosół robię tak:
Składniki:
1/2 porcji rosołowej z podzielonego przeze mnie kurczaka. Nigdy nie oddzielam mięsa bardzo blisko kości.
1/2 szyi z tegoż kurczaka.
1 lotka, kuperek z wyciętymi gruczołami
1/2 tłuszczyku
1 skrzydełko ( jeśli akurat nie zbieram skrzydełek do pieczenia)
Tak sobie dzielę aby mieć z czego zrobić rosół na drugi raz.
No i warzywa, dużo warzyw:
2 duże marchwie
1 duża pietruszka
1/4 średniego selera
1/2 sredniego pora przeciętego wzdłuż aby była część biała i zielona
2 gałązki selera naciowego
1/2 głąba kapuścianego ( nie wyrzucam nigdy ale zamrażam) lub brokuła. Lub też dwa kiście kapusty .
Garść pokrojonych łodyżek kopru i zielonej pietruszki ( też mam stale w zamrażarce )
Garść lubczyku świeżego lub z zamrażarki.
Mięso i warzywa wkładam jednocześnie i zalewam zimną wodą .
Dodaję łyżeczkę ziela angielskiego, łyżeczkę pieprzu czarnego ziarnistego, 1/2 łyżeczki gałki zmielonej i 4 liście laurowe. Lubię dawać sporo przypraw. I jeszcze taki myk: dodaję kilka czystych łupek cebuli.
Przykrywam i szybko doprowadzam do zawrzenia.
A potem gotuję około 2 godzin na małym ogniu. Tylko tak aby nieznacznie bulgotał rosół.
W międzyczasie gotuję makaron lub ryż.
Gdy warzywa , szczególnie marchew , są miękkie rosół przecedzam przez gęste sito.
Potem jeszcze raz przez sito przelewam do garnka w korym gotowałam rosół. Jest z tym trochę zabawy ale warto.
Oczyszczam marchew i kroję w talarki. Podaję oddzielnie bo nie każdy lubi. Oddzielnie też podaję posiekaną zieloną pietruszkę z tych samych powodów.
Rosołu zawsze mam tyle, ze zwyczajem większości kucharek nazajutrz robię zupę pomidorową.
A mięsko po oddzieleniu od kości wkładam do woreczka i zamrażam. Niech czeka na pasztet.
Nadesłane przez: Dunia dnia 14-03-2014 13:25
Obiecywałam przepis na kluski śląskie. I kluski zrobiłam ale tak szybko znikły, że nawet zdjęć nie zrobiłam.
I dzisiaj specjalnie dla Was zrobiłam te kluski. Ale przez dwa dni i jedną noc zmieniły one swoją postać.
Bo mi nie wolno dawać za wiele czasu i swoboty w kuchennym fantazjowaniu.
A więc dzisiaj kluski pt." miały być śląskie". A nie wiem jak je nazwać.
I do tego kapusta modra też z moją fantazją.
Kluski:
4 ugotowane bardzo duże ziemniaki ( mogą być z wczorajszego obiadu jeśli ich tyle zostanie).
1 łyżka masła
1 łyżka gęstej śmietany .
Jeżeli zostały nam ziemniaki tłuczone ze śmietaną i masłęm, to nie dodajemy tych dodatków do klusek.
Śmietanę i masło dodaję po to aby kluski lepiej się zlepiały . No i mają cudny smak.
Po 1 łyżce posiekanej bazylii, tymianku i lubczyki. ( to tak opcjonalnie i wzbogacając smak)
Sposób przygotowania:
Ugotowane i potłuczone ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Można też całe ale jest nie co trudniej.
Dodajemy masło i śmietanę oraz zioła.
Mieszamy dokładnie
W misce uklepujemy łyżką ziemniaki i dzielimy na 4 części.
1/4 ziemniaków odkładamy na pozostałą część i na jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną .
Zagniatamy ciasto w kulę.
Dłońmi nabieramy niewielką ilośc ciasta i formujemy kulki.
Można je rozpłaszczyć i zrobić wgłębienie.
Kulki można przykryć i wstawić do lodówki. Nic im się nie stanie. A my możemy ke przygotować dużo wcześniej.
Kluski wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy od ponownego zawrzenia około 3 minut.
Podajemy z sosami lub podsmażoną na maśle bułeczką tartą .
Modra kapusta jako wspaniały dodatek do klusek, schabowego lub nawet panierowanych filetów rybnych.
Taki obiad mam dzisiaj właśnie.
Składniki:
1 nieduża kapusta
1 cebula
1 łyżka masła
1 szklanka soku z czarnej porzeczki lub wiśniowego.
1 łyżka miodu.
Sposób przygotowania:
Kapustę podzielić na 4 części , wyciąć głąb i pokroić dość grubo.
Poszatkowaną kapustę zalać wrzątkiem. Straci goryczkę i nabierze koloru.
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na maśle.
Dodać odcedzoną kapustę i wlać sok i dodać miód.
Dodać sół i pieprz ziołowy i dusić na małym ogniu.do momentu gdy sok wyparuje a kapusta będzie miękka.
Nie robić zasmażki z mąki, bo zmieni smak i konsystencję.
Smacznego!!!